50 jaar 'Satisfaction', het nummer dat The Rolling Stones groot maakte

'(I Can't Get No) Satisfaction' bestaat vandaag 50 jaar. Voor The Rolling Stones betekende het nummer hun ultieme doorbraak. Verscheidene artiesten coverden het nummer, van Aretha Franklin tot Britney Spears. Wat maakt van 'Satisfaction' zo'n blijver?

Hoewel 'Satisfaction' intussen een halve eeuw oud is, blijft het nummer mensen aanspreken. Het nummer betekende een keerpunt voor The Rolling Stones en geldt voor veel mensen als dé ultieme soundtrack van de sixties. En hoewel Mick Jagger ooit zwoer dat hij het nummer na zijn vijftigste nooit meer zou zingen, brengen de Stones - inmiddels krasse zeventigers - het nog steeds.

"Het was het nummer dat The Rolling Stones echt gemaakt heeft", zei Jagger ooit tegen Rolling Stone magazine. "Het veranderde ons van de zoveelste band in een enorme monstergroep."

Niet slecht voor een nummer dat ontstond tijdens een nachtelijke ingeving van Keith Richards. Het verhaal gaat dat Richards op een mooie ochtend in 1965 tijdens de tournee van de Stones in de VS wakker werd in zijn hotelkamer in Florida en zag dat hij 's nachts een riff had opgenomen op de cassettespeler die naast zijn bed stond. Een paar dagen later had Jagger de tekst geschreven en was er een eerste akoestische versie opgenomen.

'Satisfaction' veranderde ons van de zoveelste band in een enorme monstergroep

Mick Jagger

Vunzige tekst

Richards was eigenlijk niet tevreden met de elektrische versie die kort daarna werd ingeblikt, omdat de originele riff in zijn hoofd met hoornblazers gespeeld moest worden. Maar ondanks zijn twijfels werd 'Satisfaction' meteen een hit. Het nummer stond een paar weken na de release op één in de Amerikaanse hitlijsten en zou nog drie maanden in de bovenste regionen blijven staan, waarmee het nummer de zomer van 1965 domineerde.

Heel vanzelfsprekend was dat echter niet, want de tekst die Jagger voor het nummer had geschreven, was eerder aan de vunzige kant. Het nummer werd dan ook door verscheidene radio- en tv-stations gecensureerd.

'Satisfaction' viel niet alleen bij het grote publiek in de smaak, ook heel wat collega-muzikanten waren zo gek op het nummer dat ze het coverden. Zo ging Otis Redding met 'Satisfaction' aan de slag, mét de riff gespeeld op blazers, Aretha Franklin maakte er een pianoversie van en Devo ging de funky toer op. Decennia later goot Britney Spears er een popsausje over, terwijl Cat Power dan weer voor een rokerige, akoestische versie ging.

Het zorgde er allemaal voor dat het nummer de generaties oversteeg, met als gevolg dat Jagger op zijn 71ste nog steeds om bevrediging staat te smeken.