Ga naar de mobiele website
^ Top

'Skwon Meiske' is Radio 2 Zomerhit

Het is 'm gelukt! Dé grote favoriet, Niels Destadsbader heeft de Zomerhit 2017 beet. Zijn 'Skwon Meiske' met Miguel Wiels werd uitgeroepen tot Radio 2 Zomerhit op de zeedijk in Blankberge. "Ik ben de gelukkigste man ter wereld nu!" De overwinning werd gevierd met pintjes in zijn stamcafé. Slechts een paar, want maandag moet hij al twee keer optreden.

Niels' geluk kon na de prijsuitreiking niet op. Die Zomerhit in handen hebben, voelde zò fantastisch aan voor hem. "Ik hoop dat deze award mij nog meer mooie kansen gaat brengen en dat ik vooral mag blijven doen wat ik doe. Net zoals nadat ik een MIA won dit jaar. Die heeft ook voor een boost gezorgd", zei een stralende Niels. De bijna 29-jarige West-Vlaming heeft al een fantastisch jaar achter de rug. Nadat hij een MIA in handen gekregen had, werd hij gevraagd voor Werchter Boutique én kreeg hij nadien nog platina voor zijn nieuwe album 'Speeltijd', met meer dan 20.000 verkochte exemplaren.

"De Zomerhit winnen, is echt dé kers op de taart voor mij. Ik ben zò gelukkig. En vooral ook omdat dit nummer in het West-Vlaams is. De mensen horen dat misschien niet aan mij dat ik van West-Vlaanderen ben, gelukkig ook na vijftien jaar dictie (lacht). Maar het West-Vlaams ligt mij nog heel na aan het hart", vertelde hij. "Ik zou trouwens echt heel teleurgesteld geweest zijn als ik niet gewonnen had", lacht hij. "Ik was echt heel rustig opgestaan. Maar ik kreeg de hele dag door duizend berichten van mensen die zeiden 'jij gaat die Zomerhit winnen! Jij verdient dat echt!'. En dat maakte mij zò zenuwachtig, want dat kan best zijn allemaal, maar wat als het niet zo was en ik niet zou winnen? Dat had ook kunnen gebeuren hé." Gelukkig was die stress nergens voor nodig en kon het feest losbarsten.

"Wat ik nu ga doen? Zo snel mogelijk richting mijn stamcafé in Deerlijk, want daar zullen ze hevig zitten te wachten", lachte Niels. "Ik ga zeker vieren, een paar pintjes drinken. Maar zeker niet te veel, want ik moet maandag al twee optredens geven. Daar zullen ze wel blij zijn dat ze Zomerhit op het podium hebben staan. Zelf ga ik ook met een zalig gevoel opstaan. Beseffen dat ik die Zomerhit gewonnen heb: fantastisch!" Waar Niels zijn Zomerhit zal bewaren? "In de living, op de kast naast mijn MIA", zei hij gisteren. Al is er wel een klein probleempje, want Niels heeft 'Skown Meiske' samen met Miguel Wiels gemaakt. "Maar hij heeft al genoeg platen en overwinningen tegen zijn muur hangen, dus ik denk dat ik deze wel krijg", lachte Niels. Wiels ging rechtstreeks na de overwinning met een motor naar Aalst voor nòg een optreden, waardoor de Zomerhit al veilig in Niels' handen bleef.

Simon Mouton

Wie is dat Skwon Meiske nu?

Niels mag de Zomerhit dan wel in handen hebben. Dé vraag die op de lippen van alle fans brandt, is nog wel steeds: 'Wie is dat 'Skwon Meiske' nu?' "Wel, het is niet persé iemand, maar het is wel geïnspireerd op iemand", zegt Niels mysterieus... namelijk, de dochter van kompaan Miguel Wiels. "Wij waren eens op een keer bij Miguel thuis en ik zag zijn dochter, die opvallend hard gegroeid was. 'Wel Miguel, over tien jaar is uw dochter 16 en begint ze uit te gaan, met jongens te daten, ... En zo is eigenlijk 'Skwon Meiske' ontstaan", aldus Niels. Voilà, mysterie opgehelderd!

Naast dé Zomerhit werden er nog drie andere awards uitgedeeld: eentje voor Beste Doorbraak, Beste Solo-Artiest en Beste Groep. Beste Solo-Artiest was voor Blanche, die door haar deelname aan het Eurosongfestival hotter dan ooit is. Beste Groep was voor Bazart, helaas niet aanwezig in Blankenberge. Maar de groep nam wel een filmpje op om de fans te bedanken. De award voor Beste-Solo Artiest ging naar het Kempense kanon Natalia, die zeer gelukkig was. "Zo'n prijs winnen is zeer belangrijk voor uw carrière. Het is toch een bekroning van je fans dat je goed bezig bent, een schouderklopje en dat is leuk", zei ze.

Gelukkig liep de bekendmaking tijdens de liveshow dit jaar wél zoals gepland. Vorig jaar werd eerst Milow door de micro geroepen. Een foutje in de enveloppe met de winnaar bleek de boosdoener. Maar dat kon tijdens deze 43ste editie gelukkig niet meer gebeuren. "Daar hebben we allemaal toch wel een trauma aan overgehouden. Daarom heeft de VRT dit jaar voor een trucje gezorgd om de enveloppe met de winnaar niet te kunnen verwisselen", zei presentator Bart Peeters voor de muziekshow begon. Welk trucje? "We beginnen met een lege enveloppe. Van zodra alle stemmen binnen zijn en de gerechtsdeurwaarder weet wie de winnaar is, wordt enkel die naam in de enveloppe gestoken", klonk het bij de VRT.

Simon Mouton

Naar Blankenberge met helikopter

Al blijft het nog steeds een liveshow. Maar daar houdt presentator Bart Peeters wel van. "Ik hou daar echt van. Ik bereid mij ook niet voor op het presenteren zelf - op de praktische info, zoals telefoonnummers en de artiestenlijst in volgorde na - ik improviseer tijdens de show, want er kan vanalles anders lopen dan op voorhand gepland. En dat heb ik net graag, dat er zoveel mogelijk onvoorziene omstandigheden gebeuren (lacht). Dat maakt het spannend", vertelt Bart.

Voor hem was het al zijn derde Zomerhit als presentator. Een job waar hij weken vooraf naartoe leeft. "Die commerciële muziek is mij helemaal niet van nature vertrouwd, maar net daarom is het wel mijn guilty plesure", lacht Bart. "Als ik bijvoorbeeld in Spanje op reis ben, lees ik in jullie krant - Het Laatste Nieuws hebben ze daar overal hé - àltijd de showbizznieuwtjes. Ik wil niet weten hoe het met de Amerikaanse president Trump gaat, maar wél dat Willy Sommers een nieuw kapsel heeft (lacht)", gaat hij verder. "Als ik zoiets gelezen heb, is mijn dag direct goed begonnen.

En dààrom vind ik de Radio 2 Zomerhit ook zo leuk, want dat draait volledig rond die showbizz. Wat voor anderen de Champions League zo bijzonder maakt, is voor mij de Zomerhit." En voor het geval Bart een showbizznieuwtje zou missen, had hij zijn collega-Bart, Showbizz Bart ingeschakeld. Die stond in zijn eigen Showbizz Bar waar hij als barman de leukste babbels met BV's deed.

Al waren er wel enkele 'speciallekes' tijdens de show. Zo moest Laura Tesoro met jawel, een helikopter (!) naar Blankenberge gebracht worden. De jonge zangeres kwam nog van een ander concert in Peer en zou met de auto nooit op tijd aan de kust geraken om ook daar op treden. Als er dan toch al een helikopter moest ingelegd worden, waarom daar dan geen gebruik van maken? Ook The Dinky Toys moesten hem lenen. Zij stonden 's avonds nog op Marktrock in Aalst en moesten van daar direct door naar Blankenberge. Miguel Wiels koos op zijn beurt voor de motor. Hij moest na zijn optreden met Niels Destadsbaeder - de twee brachten als Niels en Wiels 'Skown Meiske' - door naar Marktrock Aalst. "Ik heb maar drie kwartier om mij te verplaatsen, dus dat zou nooit lukken met de auto", zei Wiels voor de rit. "Ik moet een liveshow doen, kan awards winnen, maar waar ik het meeste zenuwen voor heb, is die motorrit. Ik heb nog nooit op een motor gezeten (lacht)."

Simon Mouton
Simon Mouton
Meer over6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eric debanne

  Een liedje A la K3 ! Vertaling van een bestaande lied

 • Elle Devee

  Tja. Een vertaling van een nummer wat reeds een hit was......Beetje gemakkelijk he

 • elke peter

  Eindelijk eens West Vlaams die gewaardeerd wordt . West vlaanderen boven

 • Lindsey Vercamer

  Was de enige die daar ter plaatse het vriendelijkst is en daar t meeste ambiance bracht en twas goed ook!

 • Jacques Pauwels

  Pfffff....arm vlaanderen.

Meld een bug