'Never Mind the Bollocks': advertenties voor Virgin-bank gecensureerd

De kredietkaarten van de bank Virgin Money. Sommige kranten weigeren de advertenties wegens het woord 'bollocks'. Testikels, betekent dat, maar Branson bewees in 1977 dat het een bijnaam is voor priesters.
Virgin Money De kredietkaarten van de bank Virgin Money. Sommige kranten weigeren de advertenties wegens het woord 'bollocks'. Testikels, betekent dat, maar Branson bewees in 1977 dat het een bijnaam is voor priesters.
Er kan veel veranderen in 38 jaar. Of weinig. Richard Branson lanceerde in 1977 met zijn Virgin platenlabel het iconische album 'Never Mind the Bollocks' van Sex Pistols. De politie sleurde Virgin toen voor de rechter wegens het woord 'bollocks' (testikels) op het uitstalraam van zijn platenwinkel. Vandaag heeft miljardair Branson een luchtvaart- én ruimtevaartmaatschappij, een privé-eiland en een bank. Met zijn bank Virgin Money gaf hij onlangs een kredietkaart uit met daarop de slogan 'Never Mind the Bollocks. Here's the Sex Pistols', maar kranten weigeren het woord 'bollocks' in hun advertenties. Branson is not amused.

"We worden nog altijd gecensureerd!" tweet Branson. "De nieuwe adveretentie voor VirginMoney is geblokkeerd wegens een aanstootgevend woord", en hij gooit er #borndifferent achter.

Klassieke slogan
Op de website van Virgin uit Branson zijn ongenoegen. "Toen Virgin Money de unieke muzikale erfenis van Virgin wilde vieren door kredietkaarten van Sex Pistols uit te brengen, vond ik dat een schitterend idee. Ik keek ernaar uit om de klassieke slogan 'Never Mind The Bollocks' op onze advertenties te zien. Die is leuk, iconisch en zou zeker opvallen".

Déjà vu
"Maar toen we advertentieruimte begonnen te bestellen voor de nieuwe kredietkaarten, bleek dat sommige kranten het woord 'bollocks' nog altijd aanstootgevend vinden. Ze vroegen een gecensureerde versie van onze advertenties. The Sex Pistols kunnen bijna veertig jaar later blijkbaar nog altijd provoceren. Zoals Yogi Bear zou zeggen: "Het is weer allemaal déjà vu".

Mail geblokkeerd
"Blijkbaar is bollocks het achtste meest aanstootgevende woord in de Engelse taal, hoewel ik geen probleem zie. Vorig jaar e-mailde ik de CEO van Virgin Atlantic Craig Kreeger met het woord bollocks en het externe IT-systeem blokkeerde mijn boodschap wegens 'profaan, vulgair of aanstootgevend'".

Bijnaam voor priesters
"Met veel genoegen heb ik er hen aan herinnerd dat we ooit een rechtszaak wonnen door te bewijzen dat het woord 'bollocks' niet grof of profaan is. De politie van Nottingham had ons voor de rechter gedaagd voor de reclame voor 'Never Mind The Bollocks' in het uitstalraam van onze platenwinkel. Zij argumenteerden dat 'bollocks' was afgeleid van 'testikels'. Ik contacteerde toen een professor taalkunde, die de zaak rechtzette. 'Wat een onzin', zei die. 'Bollocks heeft niets te maken met ballen'. In tegendeel, het was een bijnaam die in de 18de eeuw gegeven werd aan priesters. Die professor bleek ook een priester te zijn en trad als onze getuige op in de rechtbank, met zijn priesterkraag en al. De zaak werd onontvankelijk verklaard".

Bank als geen andere
"Dat was in 1977. Wie had toen kunnen denken dat het woord in 2015 nog altijd gecensureerd zou worden. Aan de andere kant: wie had kunnen denken dat de man die jullie de Sex Pistols bracht een bank zou bezitten?"

"Gelukkig is het een bank als geen andere, die ernaar streeft dat iedereen het beter heeft en zich daar nog mee amuseert ook. Zoals wij hier graag zeggen: there is money and there's Virgin Money, so bollocks to that!".

Richard Branson.
REUTERS Richard Branson.
Richard Branson on Twitter