'It's My Party'-zangeres Lesley Gore overleden

Lesly Gore, de Amerikaanse zangeres die in 1963 bekend werd met haar hitnummer 'It's my Party', is vannacht op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Haar songs over liefdesverdriet en veerkracht werden klassiekers van het feminisme.

De in Brooklyn, New York, geboren Gore was nog een tienermeisje toen ze werd ontdekt door Quincy Jones. 'It's My Party' was de eerste hit voor Quincy Jones als producer.

Covers
Het nummer werd in 1981 opnieuw een hit in de coverversie van Dave Stewart & Barbara Gaskin. Amy Winehouse coverde het voor  het album 'Q Q Soul Bossa Nostra' van Quincy Jones uit 2010.

'You Don't Own Me' van Lesley Gore, werd niet alleen het lijflied van feministen. André Hazes bewerkte het tot zijn hit 'Zeg maar niets meer'.

'Fame'
Later legde Gore, die tijdens haar gloriedagen haar studies Engelse literatuur afmaakte, zich toe op het schrijven van muziek voor films. Voor 'Out Here on My Own', uit de film 'Fame' van 1980 en vertolkt door Irene Cara, kreeg ze een Oscarnominatie.

Lesbisch
Ze schreef het nummer samen met haar broer Michael. Aan acteren deed ze ook. Op tv was ze te zien als Pink Pusycat, de sidekick van Catwoman in een humoristische versie van Batman. Ook stond ze op de planken op Broadway in het stuk 'Smokey Joe's Cafe'. Pas in 2005 kwam ze als lesbisch uit de kast. Haar overlijden werd bevestigd door Lois Sasson, met wie ze 33 jaar samen was.

In 2012 werd 'You Don't Own Me' gebruikt in de presidentscampagne, in een video om feministen op te roepen te gaan stemmen. De jongste jaren werkte Gore aan haar memoires en aan een Broadwayshow gebaseerd op haar leven.

AP
AP
AP