"Het begon met een pen en een appel. En toen: wáánzin"

Japans YouTube-fenomeen Pikotaro kan z'n succes nog niet vatten

photo_news
Met honderden miljoenen zijn ze, over de hele wereld. Sinds de ­Japanner Pikotaro zijn absurde liedje over een pen, een appel en een ananas op internet dropte, danst iedereen zijn dansje. Ook in ons land. "Dit is waanzin", klinkt het tussen twee selfies door op de ­Antwerpse Groenplaats. "Ik ben verbluft."

Zijn Engels reikt niet verder dan 'I've got a pen' en 'I've got an ­apple', maar dat volstond voor ­instant monstersucces. In augustus vorig jaar gooide de Japanse komiek, acteur en tv-presentator Daimaou Kosaka zijn song 'PPAP' op YouTube, maar toen Justin ­Bieber het met zijn fans deelde, ontplofte het helemaal. Honderden miljoenen views. De eerste 50 miljoen daarvan in amper twee dagen.

"Dat was behoorlijk absurd", klinkt het via een vrouwelijke tolk in het Antwerpse Hiltonhotel. "Ik vond het zelf een tof liedje maar had er daarvoor al vijf andere gepost, en die waren nooit tot buiten Japan geraakt. Toen ik deze song ­maakte, zat ik gewoon aan tafel en pikte een pen op. 'I've got a pen.' Toen keek ik rond. Ik kom uit een appelstreek in Japan. Logisch dus: 'I've got an apple.' Daarna kwam de muziek. Ik moet zeggen: mijn producer is een genie."

Die vrouwen!

Die producer is hij zelf, moet u ­weten. Zijn extravagante alterego Pikotaro is een typetje uit één van de comedyshows van Kosaka. Maar hij speelt het spel nauw­gezet.

"Of ik er rijk van geworden ben? Mijn producer heeft intussen een mooi huis en leuke auto's, ja. Maar ik draag nog steeds kleding van Zara en woon in een eenkamerappartement met mijn 76-jarige vrouw." Al neemt hij zijn muziek wel ernstig. "Het is absoluut de bedoeling om een album te maken. In mijn stoutste dromen zou ik graag eens samenwerken met Ariana Grande of 'Dimitrov' Vegas & Like Mike. Bovendien geef ik op 6 maart een groot concert in Japan dat ik via mijn kanalen over de hele wereld zal uitzenden. Daar kijk ik echt hard naar uit. Maar nu is het vooral genieten. Kijk: we zitten hier ­gewoon in een Hilton in België en jouw krant heeft je gestuurd om met mij te praten. Ik kan het écht allemaal nog niet goed vatten. Zo ver van huis en mensen roepen op straat mijn naam of willen een ­selfie. En dan die vrouwen! Ik heb hier jullie garnaalkroket ontdekt en weet dat België bekend staat om zijn keuken, vriendelijkheid en gastvrijheid. Maar dat jullie hier zo'n mooie vrouwen hebben, dat bazuinen jullie blijkbaar liever niet rond", lacht de Japanner, waarop hij ons bedankt. "Echt wauw. Domo arigatou ­gozaimasu!"