'Booksounds' voorzien boeken van bijpassende soundtrack

THINKSTOCK
Geen goede film zonder bijpassende soundtrack. Maar waarom wel muziek bij een film, en niet bij een goed boek? Het is de vraag die de Vlaming Joachim Stoop zich een tijd geleden stelde. Stoop ontwikkelde nu samen met uitgeverij Lebowski het 'booksound': een gratis digitale playlist die perfect past bij de sfeer en inhoud van een roman.

Stoop werkt freelance als lector voor de Nederlandse uitgeverijen Lebowski en Meridiaan en is daarnaast ook een fervent muziekliefhebber. Hij stapte met zijn idee naar die eerste en die zag er wel brood in. Samen gingen ze aan de slag en op zoek naar de juiste nummers voor de romans 'Mr. Bridge', 'Mrs. Bridge' en 'Wat behouden blijft'. Die zoektocht resulteerde in drie 'booksounds', die de sfeerschepping in het verhaal perfect moeten weerspiegelen en begeleiden.

"Bedoeling is ook om de sfeer en/of tijdsgeest van een boek via bijbehorende muziek te accentueren. Je kan de playlist op je laptop, tablet, smartphone of je speakers afspelen. Dat kan tijdens het lezen, maar hoeft daarom niet altijd zo te zijn: je kan de muziek ook tijdens een luie zondagnamiddag nog eens afspelen en terugdenken aan de fijne ervaring van het lezen van het boek."

Het gaat over een algemene impressie, de muziek is bijvoorbeeld niet per hoofdstuk gecompileerd. Er is ook geen focus op eventuele muziekreferenties in het boek. De eerste drie 'booksounds' zijn te vinden via de website 8tracks.com. Stoop maakte in eigen beheer nog vijf andere playlists, die te beluisteren zijn op zijn website.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.