Morrissey vraagt om Indonesische zoo te sluiten

Morrissey.
REUTERS Morrissey.
De Britse zanger Morrissey heeft de Indonesische overheid aangespoord om een dierentuin in de tweede grootste stad van het land te sluiten. Dit doet hij nadat een groot aantal dieren overleden zijn in de zoo, aldus de dierenrechtenorganisatie PETA vandaag.

Morrissey, die donderdag in Indonesië zal optreden, heeft volgens PETA een brief gestuurd naar de minister van Bosbouw, Zulkifli Hasan. De dierenrechtenorganisatie meldde dat in een maand tijd vijftien dieren gestorven zijn in de zoo van Surabaya, de hoofdstad van de provincie Oost-Java.

"Uw ministerie heeft opgeroepen tot veranderingen in de zoo van Surabaya, maar er is niets verbeterd", schreef Morrissey in zijn brief. "Het kan niet dat een eindeloos debat gevoerd wordt en oplossingen worden uitgesteld, terwijl dieren blijven lijden en sterven", schreef hij. "Sluit alstublieft onmiddellijk de zoo en breng de dieren over naar een betere omgeving."

Dierenrechtenactivisten bekritiseerden de zoo van Surabaya, omdat de dieren in overbevolkte, vuile en onaangepaste kooien worden vastgehouden. De minister van Bosbouw trok in augustus de licentie in van het bestuur van de zoo en heeft een nieuw team aangesteld. Daarna stierven er een hele reeks dieren.

Lokale media hebben gemeld dat in de zoo tijdens de afgelopen maanden al een Sumatraanse tijger, een Afrikaanse leeuw, een komodovaraan, een krokodil en verschillende vogels stierven. In maart stierf de enige giraf die nog in de zoo leefde, nadat die bijna 20 kilogram plastic had ingeslikt. Het plastic zou in de kooi van het dier zijn weggegooid.