Morrissey in de race voor 'slechte seks'-award

EPA
De Britse zanger Morrissey maakt kans op de prijs voor de allerslechtste geschreven seksscène uit de Britse literatuur van dit jaar. De voormalige frontman van The Smiths maakte dit jaar zijn debuut als romanschrijver. 'List of the Lost' werd echter met de grond gelijkgemaakt door Britse recensenten.

En nu wordt het nog erger: een seksueel getinte passage uit het boek is blijkbaar zo tenenkrommend dat ze kans maakt op de 'Bad Sex in Fiction Award', een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door Literary Review.

Oppervlakkig en overbodig
Met de prijs wil het gezaghebbende literatuurtijdschrift de aandacht vestigen op oppervlakkige en overbodige seksscènes in moderne fictie, met het doel schrijvers te ontmoedigen zich daaraan te bezondigen. De prijs wordt voor de 23e keer uitgereikt. 

Vorig jaar won Ben Okri met 'The Age of Magic'. De Nigeriaanse dichter en romanschrijver beschreef hoe de hoofdpersoon de tepel van een vrouw beroerde alsof het een schakelaar was, waarna zij ging schijnen.

Voorbeeld
Een van de bekritiseerde - en zo goed als onvertaalbare - passages van Morrissey zou luiden: "Eliza's breasts barrel-rolled across Ezra's howling mouth and the pained frenzy of his bulbous salutation extenuating his excitement as it whacked and smacked its way into every muscle of Eliza's body except for the otherwise central zone."