Metalband Arch Enemy overspoeld met haatreacties na ruzie met Nederlandse fotograaf

Arch Enemy
Archief Arch Enemy
De Zweedse metalband Arch Enemy is deze week in een wereldwijd schandaal verwikkeld geraakt. De band, een graag geziene gast op de Graspop Metal Meeting, verklaarde een fotograaf van het Nederlandse festival Fortarock de oorlog en wordt sindsdien bedolven onder de haatreacties. “Ze slaan volledig de plank mis.”

Wat is er precies aan de hand? J. Salmeron, fotograaf voor een internationaal rockmagazine, maakte afgelopen zomer in Nijmegen foto’s van het optreden van Arch Enemy. Zangeres Alissa White-Gluz retweette op haar Instagram een van de foto’s van de fotograaf, die dat overigens prima vond.

Maar als vervolgens ook een merchandisebedrijf verbonden aan Arch Enemy met dezelfde foto aan de haal gaat, wordt voor de fotograaf een grens overschreden. Volgens hem wordt zijn materiaal nu voor commerciële doeleinden gebruikt, zonder toestemming en zonder een vergoeding.

Donatie aan KWF

Een verzoek tot compensatie (of een donatie van honderd euro aan KWF Kankerbestrijding) wordt lange tijd genegeerd. Totdat het management van Arch Enemy zelf van zich laat horen en claimt dat de foto’s van Salmeron door middel van retweeten voor ieder doel gebruikt mogen worden.

De fotograaf, zelf advocaat van beroep, ging hierop weer in de tegenaanval en legde per mail uit dat Arch Enemy het aan het verkeerde eind had. Voor manager en voormalig zangeres van de band Angela Gossow is de maat nu vol. Ze deelt de fotograaf mee dat hij nooit meer foto’s van Arch Enemy mag maken, zowel niet op festivals als tijdens clubshows.

Haatreacties

Hier wil de fotograaf het niet bij laten zitten. Voor het gerenommeerde muziekplatform Metal Blast zet hij het hele verhaal uiteen, met uittreksels en screenshots van e-mails en andere tekstberichten. Een tien minuten durende YouTube-video waarin hij de hele kwestie aankaart, wordt wereldwijd opgepakt en is ondertussen al ruim een kwart miljoen keer bekeken.

Arch Enemy raakte al snel bedolven onder duizenden haatreacties, maar de kritiek zwelt aan nu zowel de huidige als de voormalig zangeres met een statement zijn gekomen omtrent dit verhaal. Ze blijven bij hun standpunt en weigeren hun excuses te maken aan de fotograaf. Als klap op de vuurpijl worden kritische reacties op Facebook en Instagram verwijderd door de band, tot ongeloof van de fans.

Excuses

De initiatiefneemster achter het merchandisebedrijf heeft ondertussen wel haar excuses aangeboden en heeft zelfs besloten haar bedrijf op te heffen. Arch Enemy blijft echter bij haar standpunt en verwijt de fotograaf dat hij dit verhaal in de belangstelling heeft gebracht.

Overigens is het niet de eerste keer dat de Zweedse groep in een dergelijke kwestie verwikkeld is geraakt. Al eerder werd de Nederlandse fotografe Anouk Timmermans de toegang tot alle concerten ontzegd nadat zij de band aansprak op het zonder toestemming delen en hergebruiken van haar fotomateriaal. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alan Janssen

  Begrijp het niet helemaal. Volgens mij moet een fotograaf zelfs toestemming vragen om een foto te mogen publiceren. Althans volgens privacy wetgeving. Daarbij overtreedt de fotograaf nogmaals de privacy door zijn YouTube film. Al had Arch Enemy de €100 aan het kankerfonds beter betaald en vervolgens de fotograaf duidelijk gemaakt dat hij geen foto's van hun meer mag maken..... geen imagoschade en zelfde bereikt.

 • Werner Van Calster

  100€ om een foto genomen door die man man commercieel te mogen gebruiken? heel snel betalen zou ik zeggen en blij zijn dat er geen proces van komt. je moet maar eens vragen aan bv een museum om een foto te publiceren die zij in hun museum hebben laten maken ( of hebben) in de uitleg bij een stripverhaal gedrukt op mogelijk 1000 exemplaren. Wel, zonder bedragen te noemen... de kostprijs van uw stripverhaal ( normaal 10€ wegens kleine oplage) ver5voudigd ...

 • Koen Raymakers

  Ik snap het niet goed. Als ik foto’s van een groep ga maken op een concert en ik maak die foto’s publiek, dan, denk ik, geef ik impliciet aan iedereen de toestemming om die foto’s te gebruiken voor wat dan ook. Zo zou auteursrecht toch in elkaar moeten steken? Als het andersom is, en de fotograaf ALTIJD eigenaar blijft en hij betaald moet worden om de foto’s te gebruiken, dan denk dat ik elke popgroep vanaf nu fors entreegeld moet vragen aan de fotografen!

 • Pascal Knockaert

  Och de storm zal gaan liggen, het reportertje zal vergeten worden en de band zal even populair blijven. Het moet zijn een foto van mij = mijn recht, niet een foto gemaakt door iemand van mij is zijn recht.

 • gunther ginckels

  Als nu alle fotografen en publicaties in solidariteit weigeren nog foto's te maken van deze band en hun bestaan dood te zwijgen dan bestaat de band niet meer.