Meerkat: vriend of vijand van artiesten?

kos
De populaire streamingapps Meerkat en Periscope dringen ook door naar concerthallen. Hoe gaan artiesten daar mee om? Katy Perry omarmt de nieuwe apps, maar hier zat Jack White niet op te wachten.

Een livestream via een iPhone opzetten, is sinds kort heel eenvoudig. Via Meerkat of Periscope stream je wat je maar wil naar iedereen. Allemaal heel leuk natuurlijk. Maar niet alle artiesten zien de app graag komen.

Zee van schermen
De Amerikaanse rockzanger Jack White is bijvoorbeeld zo'n tegenstander van smartphones op zijn concerten. Met de hype rond Meerkat kijken heel wat artiesten dan ook argwanend naar hun publiek. White vindt het erg dat heel wat jongeren zijn show beleven, al starend naar hun smartphone. "Je wilt dat ding gewoon uit zijn handen nemen." 

Verlies inkomsten
Het is natuurlijk niet alleen ongezellig als het gros van het publiek met een smartphone staat te filmen. Maar wanneer er tientallen livestreams van allerhande concerten opduiken, is dat natuurlijk minder interessant voor de portemonnee van de artiesten.

Billboard waarschuwt al voor het complexe vaarwater waar Meerkat en Periscope zich in bevinden. U en ik beschikken namelijk niet over de rechten om een concert te streamen. Dan komen we in het vaarwater van de auteursrechten en de rechten die het platenlabel heeft op bijvoorbeeld de beelden van het optreden. 

Barry Brecheisen/Invision/AP
kos

Applaus 2.0
Katty Perry kan zich wel neerleggen bij Meerkat. "Ik denk dat we de toekomst moeten omarmen", zegt de Amerikaanse popster. "Anders loop je achter." Ze kan zich wel vinden in het argument van Jack White. "Maar ik weet wat ik ben. Ik ben een bubblegum popster. En de mensen willen die bubblegum foto's." Perry meent zelfs dat telefoons het nieuwe applaus zijn. 


kos

When it comes to allowing Meerkat or Periscope at concerts, Katy Perry says artists need to "embrace the future." http://on.mash.to/1IaI7CN

Posted by Mashable on Sunday, March 29, 2015