Manager Rolling Stones overleden

Mick Jagger en Rupert Loewenstein.
Kos Mick Jagger en Rupert Loewenstein.
Prins Rupert Loewenstein, de Beierse bankier die van The Rolling Stones de rijkste rockband ooit maakte, is overleden. De man werd tachtig.

Loewenstein, decennialang een goede vriend van zanger Mick Jagger en tevens peter van diens zoon James, was veertig jaar land de financiële manager van de band.

Geen fan van rock-'n-roll
Het was Loewenstein die de bandleden in de jaren zeventig adviseerde belastingsvluchtelingen te worden en hun tenten op te slaan in Zuid-Frankrijk. Loewenstein hield vol dat hij geen fan was van de muziek van de Stones.

In een autobiografie die vorig jaar verscheen, schrijft Loewenstein: "Voor heel wat buitenstaanders moet het vreemd lijken dat ik nooit een fan ben geweest van hun muziek, of van rock-'n-roll in het algemeen. Maar precies omdat ik geen fan was, kon ik rustig en haast klinisch overschouwen wat de band deed. Nooit met affectie of passie".

Een telg van het koninklijke geslacht Wittelsbach, werd Loewenstein in 1933 in Majorca geboren. Hij studeerde geschiedenis aan de Oxford universiteit en ging nadien werken in de City. Hij stond aan het hoofd van een kleine handelsbank toen hij eind de jaren zestig Mick Jagger ontmoette.

Jagger vroeg Loewenstein hem te helpen bij het stopzetten van het contract dat de Stones hadden met hun toenmalige manager Allen Klein, die de helft van hun royalties opstreek. Dat was het begin van een samenwerking die duurde tot 2007 en Jagger een fortuin van naar schatting 245 miljoen euro opleverde.

Het was ook Loewenstein die van de Stones een merk maakte, het tong-logo van de band patenteerde en met grote bedrijven sponsoringdeals sloot.

De verstandhouding tussen Loewenstein en Jagger verzuurde toen Jagger een reeks van Loewensteins potentieel winstgevende voorstellen van de hand wees.

Vorig jaar was Jagger niet opgezet met de publicatie van Loewensteins autobiografie 'A Prince Among Stones'. "Noem me maar ouderwets, maar ik vind niet dat je voormalige bankdirecteur het recht heeft je zakelijke en persoonlijke informatie te grabbel te gooien", stelde hij toen.

Loewenstein wordt morgen in Londen begraven.