Kristel Verbeke: "Als ik nog iets doe, wil ik een meerwaarde betekenen"

Karen Damen galoppeert dag en nacht als een ontembaar veulen door de Vlaamse showbizz. Josje Huisman - eindelijk verlost van die regenboogjurkjes - werpt zich in no time op tot stylicoon. Alleen rond de 'zwarte' bleef het muisstil na K3 1.0. Kristel Verbeke (40) werd manager van de nieuwe grieten, maar bleef uit de schijnwerpers. Tot nu. In 'Generatie K' laat ze vanaf volgende week kwetsbare kinderen opkomen voor hun rechten. "Als ik nog iets doe, wil ik een meerwaarde betekenen."

"Bruine suiker. Probeer dat eens. Dat vond ík vroeger het lekkerst bij pasta wanneer er bij ons thuis weer geen spaghettisaus was." Chelsey (13) fleurt helemaal op. Eén zo'n trek-je-plan-tip en Kristel verandert van tieneridool in lotgenote. Iemand bij wie het vroeger ook allemaal niet over rozen liep, maar die ook haar glimlach niet verloor. Iemand die toont dat een jeugd in armoede niet per definitie later geluk in de weg staat. Precies waarom Kristel Verbeke niet de willekeurige BV met een gaatje in de agenda is die het nieuwe 'Generatie K' op Ketnet aan elkaar moet babbelen. Hoe ze met verborgen camera onze tieners morele dilemma's voor de voeten werpt en hen door beklijvende gesprekken met kwetsbare leeftijdsgenoten - zoals Chelsey - toont dat kinderrechten écht niet alleen in Afrika een probleem zijn, verraadt grote betrokkenheid. Als het ook maar enkele van die kinderen die de voorbije jaren 'Oya lélé' meebrulden kan helpen, is het de moeite waard om haar rugzakje vol tienerverdriet leeg te schudden. "Hoe raar het ook mag klinken: ik heb het gevoel dat ik met 'Generatie K' (de K staat voor Ketnet en kinderrechten en niét voor Kristel, zo benadrukt ze, red.) eindelijk iets kan teruggeven aan al die K3-fans. Ik zat daar écht mee. Daarom stop ik hier zoveel van mezelf in. Ik ben echt die kinderrechten gaan bestuderen. Als ik nu iets doe, wil ik een meerwaarde betekenen. Misschien zelfs bijna onvervangbaar zijn."

Lees het interview in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.

Hoe raar het ook mag klinken: ik heb het gevoel dat ik met 'Generatie K'eindelijk iets kan teruggeven aan al die K3-fans

Kristel Verbeke


Video