Jo Vally wordt 60 en blikt terug: "Ik werd zonder het te willen verliefd op een ander, maar we hebben die crisis overleefd"

Dieter Bacquaert
Dubbel feest ten huize Jo Vally. De charmezanger viert 40 jaar carrière én blaast vandaag 60 kaarsjes uit. Die jaren werden naast veel muziek ook getekend door een huwelijkscrisis, kleinkinderen en... botox. "Sommigen willen het niet toegeven, maar ik voel me beter in mijn vel sinds ik 'fillers' gebruik."

60 worden. IJdel als hij is, heeft Jo daar best wel wat moeite mee. "Als ik sommige oud-klasgenoten tegenkom, vraag ik me af of ik er ook zo oud uitzie", vertelt hij. "De dood van mijn vader, tien jaar geleden, heeft ervoor gezorgd dat ik gezonder ben gaan leven. Ik rook niet en drink alcohol met mate. Het is geen garantie voor een langer leven, maar ik voel me er toch beter bij", gaat Jo verder, terwijl hij er in één adem bij vertelt dat hij enkele hulpmiddeltjes om er jonger uit te zien niet schuwt. "Naar het schijnt zijn grijze haren sexy, maar ik laat ze toch liever verven. En ik gebruik ook af en toe botox. Sommige mensen willen dat niet toegeven, terwijl het overduidelijk is, maar ik heb er geen problemen mee om erover te praten." Al mocht Jo zelf ondervinden dat niet elke botoxkuur goed uitpakt. "Ik kreeg ooit uitslag van een filler. Een andere dokter moest toen een tegengif inspuiten om die allergische reactie tegen te gaan. Dat was even schrikken! Maar ik voel me beter in mijn vel sinds ik botox gebruik. Waarom zou ik het dan niet doen?"

Clouseau geklopt

Afgelopen weekend vierde Vally 40 jaar carrière met een uitverkocht concert in Oostende, en hij heeft ook een feestalbum uit. "Wist je dat ik met mijn eerste nummer 1-hit, 'Aan alle vrouwen die ik heb gekend', in 1990 Clouseau van de troon heb gestoten? Dat was een hele overwinning als je weet hoe hard ik voor mijn succes heb moeten knokken. Ik ben in mijn eentje van nul begonnen. Mijn eerste platen werden alleen door vrienden gekocht. Ik heb dus leren vallen en opstaan. De eerste succesperiode vergeet ik nooit, met vaak acht optredens in een weekend. Maar sinds het stopzetten van 'Tien om te zien' in 2009 is het voor mij toch ook weer een pak minder." In die periode werd Jo gesteund door het thuisfront, al was dat niet altijd even vanzelfsprekend. "Marcella had me leren kennen als Valère (Jo's echte naam, red.). Ze was niet getrouwd met Jo Vally en toen ik bekender werd, had ze het daar moeilijk mee. Ze dacht altijd dat muziek mijn hobby zou blijven. Voor haar was mijn doorbraak dan ook geen prioriteit, voor mij wel."

Verliefd op een ander

Jo's drukke carrière bleek uiteindelijk, indirect, even de spelbreker van hun huwelijk. "Omdat het thuis niet zo best ging, werd ik zonder het echt te willen of te beseffen verliefd op een andere vrouw. Daarom liep het wellicht even scheef tussen ons. Marcella en ik hebben een crisis gehad, maar we hebben die overleefd. Dat is het leven. Weet je, tussen vier muren gebeurt er altijd wel iets. Er zijn zoveel scheidingen en huwelijksproblemen. Iedereen leeft onder zware stress en dan geraak je elkaar soms kwijt." 

Maar de twee vonden elkaar terug en trouwden in 2014 opnieuw - 32 jaar na hun eerste jawoord. Twee jaar nadien stapte hun enige dochter Carmen in het huwelijksbootje en begeleidde een trotse Jo haar naar het altaar. "Volgens de dokters konden Marcella en ik niet op natuurlijke wijze zwanger geraken. Marcella kon zich makkelijk neerleggen bij de gedachte dat er geen kinderen zouden komen. 'Als je geen kinderen hebt, heb je er geen plezier van, maar ook niet de zorgen', zei ze. Maar ik heb altijd heel graag kinderen gezien, en ik sprong dan ook een gat in de lucht toen Marcella toch zwanger bleek te zijn." De komst van Carmen veranderde Jo dan ook. "Ik had plots een grote verantwoordelijkheid en wilde na een optreden zo snel mogelijk naar huis. Maar toch heb ik haar kindertijd voor een deel gemist. Het was de tijd van 'Tien om te zien', hé. Ik trad veel op en kwam vaak pas 's nachts thuis. Ik was vaak afwezig op schoolfeesten of verjaardagsfeestjes." 

Die tijd probeert Jo nu in te halen als opa. "Twee weken geleden ben ik voor de vierde keer grootvader geworden", glundert hij. "Carmen is bevallen van een meisje, Ella. Ze heeft nog een tweeling, Stan en Lio (3), en een dochter, Noa (2). Het zijn echt allemaal schatjes. Ik kruis hun verjaardagen aan in mijn agenda en op die dagen neem ik geen optredens aan. Eén keer per week komen de oudste drie kleinkinderen bij ons. Ik geniet daarvan, maar ik ben ook blij als ze 's avonds weer naar huis gaan", glimlacht hij.

'40 jaar Jo Vally. De 100 allerbeste' is nu te koop.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guy Dupont

    Haha. Verliefd worden op een ander zonder het zelf te willen? Gemakkelijke mannenuitleg om aan te geven dat de seks op met een ander beter is!