Griekse regering krijgt steun van muzikant van Arcade Fire

Win Butler met band Arcade Fire op voor de herlancering van The New York Times Magazine vorige week.
AFP Win Butler met band Arcade Fire op voor de herlancering van The New York Times Magazine vorige week.
De nieuwe Griekse regering heeft bij haar verzet tegen de besparingsmaatregelen steun gekregen vanuit opvallende hoek: een van de leden van de Amerikaanse-Canadese rockgroep Arcade Fire heeft een lied opgenomen om de regering-Tsipras een hart onder de riem te steken.

Win Butler, die bij Arcade Fire een indrukwekkende lijst instrumenten bespeelt, heeft een lied uitgebracht met de titel 'Clean Monday'. Daarmee verwijst hij naar de dag die in de Orthodoxe Kerk het begin van de vastenperiode aangeeft. Het is toevallig ook op die dag dat de Griekse regering haar hervormingsvoorstellen voor de verlenging van het huidige steunprogramma heeft voorgesteld.

Het lied maakt deel uit van een project dat gelanceerd werd door de Britse krant The Guardian. Het blad heeft aan Butler gevraagd om deze week dagelijks een song te schrijven over de actualiteit van de dag.

Butler legt op de website van The Guardian ook uit dat hij sympathie heeft voor de nog jonge Griekse regering en voor de flamboyante minister van Financiën, Yanis Varoufakis. "Ik supporter voor Griekenland", zo schrijft de artiest. "Maar wie supportert er eigenlijk niet voor Griekenland? Zelfs als je erg rechts, erg Duits of erg kapitalistisch bent, wil je wellicht niet dat Griekenland uit de eurozone tuimelt en zijn schulden niet meer kan aflossen."