Gitarist Lindsey Buckingham daagt Fleetwood Mac voor rechter

Stevie Nicks (links) and Lindsey Buckingham (rechts) tijdens een Fleetwood Mac-concert in 2014.
EPA Stevie Nicks (links) and Lindsey Buckingham (rechts) tijdens een Fleetwood Mac-concert in 2014.
Ontslagen bandlid Lindsey Buckingham sleept Fleetwood Mac voor de rechter. De muzikant eist compensatie voor de gemiste inkomsten van een tournee die de band voor dit jaar gepland had staan. Volgens zijn advocaten kan dat bedrag oplopen tot ruim 14 miljoen dollar. De leden van Fleetwood Mac zeggen nog niet op de hoogte te zijn van de aanklacht.

In rechtbankdocumenten die Billboard inzag, ontkent de gitarist het verhaal dat hij uit de band is gezet omdat hij liever solo ging toeren dan met Fleetwood Mac. Buckingham bekent dat hij de band heeft gevraagd de tournee uit te stellen tot later in het jaar zodat hij zijn solo-album kon promoten, maar zegt dat hij het accepteerde toen de rest van de bandleden dat weigerde.

De muzikant stelt dat hij ook akkoord is gegaan met de wens van zangeres Stevie Nicks om hooguit drie keer per week op te treden. Hij zegt dat hij weliswaar van plan was te rest van de tijd solo-concerten te geven, maar dat Fleetwood Mac altijd prioriteit zou hebben gehad. Desondanks werd Buckingham eerder dit jaar naar eigen zeggen zonder waarschuwing uit de band gezet. Hij zou de andere leden verschillende keren hebben geprobeerd te bereiken om uitleg te vragen, maar geen van hen zou zijn telefoontjes hebben beantwoord.

De 69-jarige artiest maakte tussen 1975 en 1987 deel uit van de band en keerde tien jaar later terug. Hij behoort niet tot de oprichters van Fleetwood Mac, maar schreef wel grote hits als Go Your Own Way, The Chain en You Make Loving Fun.

Bandleden weten van niets

De leden van Fleetwood Mac vragen zich af wat de ware beweegredenen zijn van Lindsey Buckingham om de band voor de rechter te slepen. Zij zijn in ieder geval nog niet op de hoogte gesteld van de aanklacht, iets wat eigenlijk eerst zou moeten in plaats van naar de media stappen, zegt een woordvoerder in een reactie tegen Rolling Stone.

"Het is onmogelijk voor de band om te reageren op een aanklacht die ze nog niet hebben gezien", aldus de woordvoerder. "Het is gebruikelijk dat eerste alle partijen worden ingelicht, iets wat meneer Buckingham noch zijn advocaat heeft gedaan. Je kan je daardoor afvragen wat zijn werkelijke beweegredenen zijn."

De voltallige band in betere tijden.
REUTERS De voltallige band in betere tijden.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marc van de poel

    Rare vogels, die muzikanten. 50 jaar (zeer) veel geld pakken, om dan tijdens je pensioen in de rechtzaal te gaan verblijven. Voor nog méér geld.

  • frank versammen

    pure poenschepperij