Gebannen uit Amerikaanse hitparade, maar online een megahit: iedereen danst mee op 'Old Town Road' van Lil Nas X

AFP
Als het oudste dochtertje van Kim Kardashian een video maakt op jouw nummer, dan weet je dat je goed bezig bent. 'Old Town Road', de oorwurm van de 20-jarige rapper Lil Nas X, is trending op het internet én in de hitparades, als hij er tenminste niet uit verwijderd wordt.

'Old Town Road' werd in een maand tijd al meer dan 200 miljoen keer bekeken op YouTube: compleet onverwacht, want het nummer - een mix van country en hiphop - werd in een wip gemaakt. Montero Lamar Hill, zoals Lil Nas X echt heet, kocht op de website Beatstars enkele spotgoedkope deuntjes van de 19-jarige Nederlandse producer YoungKio, voegde er enkele raps aan toe en 'Old Town Road' was geboren. Op de app TikTok - waar gebruikers korte filmpjes maken waarin ze dansen en playbacken op andere nummers - begon het lied echter al snel een eigen leven te leiden. Onder de noemer 'Yeehaw Challenge' dansten duizenden gebruikers er in westernoutfits op het lied.

Het succes op TikTok liet zich vervolgens voelen in de Amerikaanse hitparade, maar niet voor lang. Amper een week nadat 'Old Town Road' de Billboard Hot Country-top binnenkwam op de vijftiende plaats, verdween het nummer op mysterieuze wijze. Het lied zou niet country genoeg zijn, een beslissing die voor heel wat ophef zorgde. "In het begin vond ik dat echt bullshit", reageerde YoungKio. "Want wat maakt een nummer country? Maar Billboard gaf nooit een uitleg. Aan de andere kant zorgde de beslissing voor zoveel controverse en media-aandacht dat het nummer dubbel zo groot werd." Online werd daarnaast al snel gesuggereerd dat de beslissing te maken had met de huidskleur van Lil Nas X. Want een zwarte countryster, zou niet kunnen volgens Billboard, klonk het. YoungKio hecht niet veel geloof aan die theorie.

'Old Town Road' heeft z'n populariteit ook te danken aan Billy Ray Cyrus (de vader van Miley), die besloot om mee te zingen op de remix van het nummer. De man is eigenlijk met pensioen, maar besloot voor dit specifieke nummer toch een uitzondering te maken. Met succes, want intussen werd het lied al meer dan 143 miljoen keer gestreamd in de VS. Daarmee werd het vorige record van Drake uit 2018 verbroken: 'In My Feelings' werd toen 'slechts' 116,2 miljoen keer beluisterd. En ook bij ons scoort de song: het staat al drie weken bovenaan in de Ultratop. Oefen die cowboypasjes dus maar.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Debart

  Belachelijk nummer met een tekst dat nergens op slaat.

 • Emma Kamenistyy

  Verrassend goed!

 • Ingrid Charlier

  Ik vind het een prachtig nummer en het blijft in je hoofd zitten. Nochtans ben ik totaal geen country fan.

 • Inge De Bruyn

  Leuk en origineel !