WECANDANCE waarschuwt bezoekers: “Geen blackface toegestaan”

we can dance persbeelden
rv we can dance persbeelden
Dit weekend vindt WECANDANCE plaats. Het festival vraagt bezoekers elk jaar om in een specifieke dresscode naar Zeebrugge af te zakken, en dit keer viel de keuze op ‘safari nomads’. Maar de organisatie waarschuwt bezoekers op sociale media wel dat een ‘blackface’, een zwart geschilderd gezicht, niet toegestaan is. Mogelijk om een relletje als op de Thé Dansant in Tervuren enkele dagen geleden te vermijden. 

“Geen geschilderde ‘blackfaces’ toegestaan", laat WECANDANCE op haar sociale media weten. “Het is duidelijk dat dit een lui kostuumidee is, dat niet grappig is en een deprimerende geschiedenis heeft. Het is het tegenovergestelde van feestelijk.” Daarmee wil het festival zijn bezoekers afraden om het gezicht zwart te schilderen wanneer ze dit weekend naar Zeebrugge afzakken. Het thema van het festival is dit jaar ‘safari nomads’. Alles wat met een safari in Afrika te maken heeft, dus. 

WECANDANCE
Instagram WECANDANCE

Dat het festival haar bezoekers nog expliciet waarschuwt, heeft waarschijnlijk te maken met het relletje rond de Thé Dansant die enkele dagen geleden in de buurt van het AfricaMuseum georganiseerd werd. Ook dat evenement had een thema, en dit jaar was de dresscode ‘la sape, colorful, wakanda en future african.’ Op het feest van zondag 4 juli werd er een man gespot in blackface. Oorspronkelijk was dat een praktijk waarop blanke acteurs zich zwart lieten schminken om een karikaturale rol van een Afrikaan te spelen. “Hoe kan dat nog gebeuren in 2019 en dan vooral net voor het koloniaal museum”, reageerden sommigen versteld op sociale media. 

Daarbij wordt er vooral met de vinger gewezen naar het AfricaMuseum. Maar het museum distantieerde zich op zijn beurt van het evenement. Het Park van Tervuren zou ook eigendom zijn van de Regie der Gebouwen, waarvan het AfricaMuseum los van staat. In een bericht, dat voor het evenement werd gepost op hun Facebookpagina stond er te lezen dat “het AfricaMuseum niet verantwoordelijk is voor de communicatie, noch de mensen die er aanwezig zijn of de manier waarop mensen van Afrikaanse herkomst door de organisatie en/of de deelnemers worden gerepresenteerd.” De organisator van Thé Dansant, Kjell Materman, reageerde op BRUZZ dat ze niet aan politiek doen. “Iedereen vult dat in hoe die zelf wilt.” Hij zou zelf niemand hebben gezien met een zwart geschminkt gezicht, maar de foto die voor zoveel oproer heeft gezorgd werd daarvoor wel op hun pagina verwijderd. Verder vertelde hij dat het om een enkeling zou gaan in een groep van 2.000 mensen en voegde daaraan toe: “We mogen toch nog Afrika als dresscode nemen?”
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Dumont

  Een huidskleur is geen kostuum dat je even aan- en uittrekt voor een feestje. Iedereen met een andere huidskleur komt in dit land vroeg of laat in contact met xenofobie of racisme. En dan spreken we nog niet over onze historische fouten tegenover Afrika. Wanneer werd jij laatst door je huidskleur anders behandeld - gediscrimineerd? Goede keuze van Wecandance, jammer dat zoiets in 2019 nog moet uitgelegd worden.

 • Frits Vandenberge

  Sommige mensen - en bij uitbreiding de organisatoren - willen echt politiek correct zijn op het absurde af. Laat de mensen zich toch amuseren. Wat heeft dit in godsnaam met racisme (waar ik tegen ben) te maken? Dit is echt absurd tot en met. Mensen met gezonde zin voor realisme zouden beter dit festival links laten liggen.

 • magda de munck

  En wat met stammen in Afrika die hun gezicht wit schilderen? Zijn dat dan ook racisten?

 • Amy van Lombergen

  Mogen we nog 3 koningen gaan zingen? Tegenwoordig gaat het toch ver hoor. Mag mijn kind zich verkleden in zwarte Piet, een Chinees of een indiaan? Prinses ook niet zeker want het moet genderneutraal zijn. En ook nog milieuvriendelijk. En aan de slavernij en de uitroeiing van de indianen kan ik niets aan doen, dat is geschiedenis,ver voor mijn tijd. Heks valt dan ook al af wegens de inquisitie. Maar plezier maken mag precies niet meer. We willen allemaal wel eens iemand anders zijn.

 • nicolas de mol

  Zou voor mij al voldoende zijn - mocht ik er al willen naartoe gaan - om vooral niet te gaan. Boycotten die zooi...