Exclusief voor abonnees

Toxicoloog: “Geluk dat er maar één dode is gevallen op Tomorrowland”

Toxicoloog Jan Tytgat wil dat wetenschap en politiediensten samen denken over drugsaanpak

TML
Eén drugsdode op Tomorrowland is er altijd één te veel, maar volgens toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven mogen we van geluk spreken dat het bij dat ene slachtoffer is gebleven. Afgaand op recent onderzoek in ons land, gebruikt 70 procent van de bezoekers van dancefestivals drugs. Op één dag Tomorrowland zouden dat 50.000 mensen zijn. “Als je dan weet dat er in ons land veel xtc de ronde doet die tot vier keer sterker is dan normaal,” zegt Tytgat, “dan zijn we aan iets ontsnapt.”

Jan Tytgat is tegen drugs. Dat zegt hij altijd en overal. En toch pleit hij nu al geruime tijd voor de legalisering van cannabis, omdat verbieden te veel kost en de maatschappij te weinig opbrengt. De “war on drugs” noemt hij nutteloos als het om marihuana gaat, het gevaar voor de volksgezondheid acht hij te klein.

Dat is niet zo bij xtc en cocaïne, de twee drugs die op festivals als Tomorrowland het courantst zijn. Jan Tytgat: “Alcohol, tabak en marihuana richten ook schade aan, maar als je fout met xtc en coke of heroïne omspringt, krijgt je lichaam geen tweede kans meer, dan ben je dood. Die drugs mag je gewoon niet legaliseren, vind ik.”

Je kan je toch ook dood drinken?

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK RASSCHAERT

  Nino Brodelet, ik denk eerder dat jij hersendood bent. Kim met je voetjes op de grond, het is een groot geluk, één ritzak met slecht spul en er zijn dezelfde avond misschien honderd doden! Afschaffen hoeft niet maar een strengere controle kan altijd (swipes van iedereen, reeds ingecalculeerd in het ticket?)

 • Patrick Vercruysse

  Er zijn andere zaken voor minder gesloten... waarom deze niet? Durft iemand die vraag te stellen? Daar storen mensen zich aan!

 • Roger Geens

  Net zoals oorlogen een chronische ziekte geworden zijn ,is dat ook bij het gebruik/verbruik van drugs allerhande .De aardbol is te klein geworden en de mensen weten niet meer wat ze juist moeten uitvinden om hun leven kleur te geven .Niet te veel zorgen maken .Het Is gekomen ,het zal wellicht ook verdwijnen .

 • Alan Janssen

  Puntje bij paaltje, xtc is gevaarlijk omdat we de samenstelling niet weten van wat je koopt. Dit kun je alleen in perken door gecontroleerde verkoop toe te staan. Het tegen houden werkt toch niet, dat is nu wel bewezen met alle in spanning die TML heeft gedaan. Ben ook geen voorstander van drugs, maar het hoort er nu eenmaal bij, dus verspreid dan spul waarvan je de kwaliteit kent! Dan ligt de eind verantwoordelijkheid altijd bij de gebruiker.

 • Rik Bogaert

  Sluiten die handel!