Tomorrowland verbaasd door Boomse evenemententaks

Tomorrowland lokt elk jaar 180.000 bezoekers, de organisatie beroept zich op eerder gemaakte afspraken met de gemeente Boom.
PHOTO_NEWS Tomorrowland lokt elk jaar 180.000 bezoekers, de organisatie beroept zich op eerder gemaakte afspraken met de gemeente Boom.
De gemeente Boom voert volgend jaar een belasting per bezoeker in voor grootschalige evenementen zoals Tomorrowland. Dat heeft het gemeentebestuur aangekondigd in zijn beleidsverklaring. De organisatie van Tomorrowland zegt niet op de hoogte te zijn gebracht van de plannen. "Bovendien lopen er nog andere afspraken terzake met de gemeente en dat nog tot 2019", klinkt het verbaasd.

Het gemeentebestuur, een coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld, stelt in het beleidsplan voor 2015 dat de evenemententaks kadert in "een aantal logische beslissingen die genomen worden aan inkomstenzijde".

0,25 tot 2 euro per bezoeker
Evenementen met meer dan 5.000 deelnemers zullen een belasting betalen van 0,25 euro tot 2 euro per bezoeker, naargelang de omvang van het evenement. Daarnaast komt er ook een belasting op kampeervoorzieningen zoals ook buurgemeente Rumst al heeft.

"Logisch dat organisatie steentje bijdraagt"
"Dergelijke evenementen hebben een aanzienlijke impact op onze gemeente en vermits er steeds meer grote evenementen op ons afkomen, lijkt het logisch dat de organisatoren hierin hun steentje bijdragen", zegt Linda Lauwers, schepen voor Financiën in Boom.

"Lopende afspraken"
Een van de voornaamste getroffen initiatieven is het populaire dancefestival Tomorrowland dat jaarlijks op het provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom plaatsvindt en telkens 180.000 muziekliefhebbers lokt. De organisatie was naar eigen zeggen niet vooraf in kennis gesteld. "We zijn niet alleen verbaasd dit te vernemen via de pers, maar ook omwille van de lopende afspraken die we aangingen met de gemeente Boom in 2014 en die nog lopen tot 2019, gebaseerd op de heldere voorwaarden van de afgelopen jaren", klinkt het in een eerste reactie.

Dergelijke evenementen hebben een aanzienlijke impact op onze gemeente en vermits er steeds meer grote evenementen op ons afkomen, lijkt het logisch dat de organisatoren hierin hun steentje bijdragen

Linda Lauwers, Boomse schepen van Financiën