Parket Antwerpen bevestigt twee doden na Tomorrowland: "Sporen van xtc in bloed slachtoffers"

Joel Hoylaerts / Photonews
Het parket van Antwerpen bevestigt dat er een onderzoek is geopend naar de omstandigheden van het overlijden van twee bezoekers van Tomorrowland. "Uit de eerste vaststellingen blijkt niet dat hun overlijden het gevolg zou zijn van de inname van drugs", klinkt het. Beide slachtoffers hadden wel sporen van xtc-gebruik in hun bloed, "maar de doodsoorzaak is waarschijnlijk een combinatie van factoren", zegt het parket.

De twee slachtoffers zijn jonge vrouwen: een Indische van 26 jaar en een Tsjechische van 33 jaar. De Tjechische overleed na het eerste festivalweekend. Zij werd in kritieke toestand naar het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen gebracht en overleed daar na zes dagen. De Indische stierf na het tweede festivalweekend. Zij stierf één dag nadat zij in het ziekenhuis was binnengebracht.

Beide slachtoffers hadden sporen van xtc-gebruik in hun bloed. Daarnaast leden zij ook aan oververhitting en uitdroging. "Uit de eerste vaststellingen blijkt niet dat hun overlijden het gevolg zou zijn van de inname van drugs", zegt het parket. "De doodsoorzaak is waarschijnlijk een combinatie van factoren", klinkt het. Een lijkschouwing uitvoeren is zo goed als uitgesloten. De beide stoffelijke overschotten zijn al naar hun families gerepatrieerd. 

Het gerucht over twee drugsdoden op het populaire dancefestival deed al een week de ronde. Politie en parket wisten nochtans van niets. Ook het ziekenhuis kon niets officieel bevestigen. De behandelende arts beschouwde het oorspronkelijk als natuurlijke overlijdens. Dan komt er geen politie of parket bij kijken, maar het parket vindt het nu toch de moeite om de overlijdens te herbekijken. Het is een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden.

Tomorrowland zegt in een reactie dat het vandaag door het parket op de hoogte is gebracht van het onderzoek en de overlijdens. "We betreuren dit tragische nieuws en onze gedachten gaan uit naar hun naasten", zegt woordvoerster Debby Wilmsen. "We hopen dat zij dit groot verlies in alle rust en sereniteit kunnen verwerken."
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC SMEULDERS

  2 vrouwen is geen toeval en hoe waarom door wie met welke reden moet de vraag zijn ?

 • eric maier

  de arts zal tegengif gegeven hebben voor de drugs en dat slaat snel aan. Maar men moet bij vergevorderde fase van uitdroging afwachten of de patient herstelt of niet -drugs of geen drugs dat blijft hetzelfde. Vaak krijg je nierfalen. Technisch is de doodsoorzaak niet drugs maar een natuurlijk overlijden door nierfalen ten gevolge van dehydratie. Het is gewoon procedure, geen doofpotgedoe.

 • Jeanine Van Keymeulen

  Ten eerste : de directie van TML heeft niets met deze slachtoffers te maken. Ten tweede : er zijn nog 399.998 bezoekers die niet overleden zijn.

 • Peter D'Hollander

  Typisch TML, en zoals altijd weten ze van niets.

 • rik lagrou

  met zo warm weer is over-hitten door teveel aan pillen meest mogelijke oorzaak maar waren wel al 5 dagen in ziekenhuis dus normaal dat dokter drugs niet als doodsoorzaak ziet