Overleg over geweigerde bezoekers Tomorrowland levert niets op

belga
Het overleg tussen de federale politie en de Privacycommissie over de geweigerde Tomorrowlandbezoekers vanmiddag heeft niets opgeleverd. De politie blijft erbij dat de preventieve screening wettelijk was, de Privacycommissie heeft nog steeds bedenkingen. Comité P gaat de zaak onderzoeken.

Gisteren werd bekend dat 38 mensen die een ticket hebben gekocht voor Tomorrowland, niet welkom zijn op het dancefestival. Het resultaat van een preventieve screening van de politie. De Privacycommissie vroeg zich luidop af of dat wel zomaar kan. Vanmiddag zaten beide partijen samen over de kwestie. "We hebben allebei onze zeg kunnen doen, maar de meningen blijven verschillen", zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. "Volgens ons is er geen enkel probleem, omdat we de toestemming gekregen hebben van de bestuurlijke politie. De gemeentebesturen van Boom en Rumst hebben dat plan goedgekeurd." De federale politie beroept zich daarvoor op de wet op het politieambt.

De Privacycommissie twijfelt of die wettelijke basis volstaat voor zo'n grootschalige screening. "Bovendien hadden bezoekers ook duidelijk geïnformeerd moeten worden over het feit dat hun achtergrond zou nagekeken worden. Dat is niet gebeurd", zegt woordvoerster Sarah Boulerhcha. Comité P, toezichthouder van de politie, gaat de zaak nu onderzoeken. Voor de geweigerde festivalliefhebbers verandert er voorlopig dus niets.