Opkomende dj-wolven (3) - Raving George, vrouwelijke finesse vs future technobeats

Tom Bertels
'Ravissante verschijning', 'meid met ballen', 'charmante jonge Gentse deerne', tot zelfs 'het allerheetste wat Tomorrowland te bieden heeft': weinigen die Charlotte De Witte -artiestennaam Raving George- onberoerd laat. In nauwelijks enkele jaren is ze op haar 21ste uitgegroeid tot de leading lady van de Belgische elektroscene. Wij houden het voorlopig op een Evergemse spring-in-'t-veld die duidelijk weet wat ze wil: "Voor mij is de 'sky' niet de limiet."

Raving George draait vandaag op 'The Gathering', de Dreamville campingparty en is deze zomer in België nog te zien op de Lokerse Feesten (2 augustus), Frontline Festival in Zonnebeke (17 augustus) en Laundry Day (7 september). Charlotte is op 31 augustus trouwens ook de hoofdact op Yes2DayFestival, dat georganiseerd wordt door de Tomorrowland-fans die geen ticket konden bemachtigen voor deze editie en dan maar zelf in Overijse een eigen festival organiseren.

Gitaar, piano, zelf zingen: al van jongsafaan is Charlotte veel met muziek bezig geweest. Maar het is pas wanneer ze als leerlinge van een Gentse stadsschool het nachtleven van de Arteveldestad beter leerde kennen, dat haar liefde voor elektronische muziek een vlucht nam. Op haar zeventiende zette De Witte haar eerste stappen in de wijde dj-wereld en koos ze voor Raving George als artiestennaam. "Ik wou iets dat niet cliché klonk, dus geen 'Charlotronix' ofzo, waaruit je niet kan afleiden dat ik een een vrouw ben. Ik heb nooit dat laatste facet willen uitspelen, het moet tenslotte toch om de muziek gaan."

Kurt Vandeweerdt

Helaas pindakaas, eenmaal achter de draaitafel kan er natuurlijk moeilijk om haar opvallende verschijning gekeken worden. En dan zeker in een wereld waar het testosterongehalte soms tegen 200 km/u van de dansvloer spat. "Tja, ik kan mijn gezicht toch moeilijk verstoppen. Of een masker dragen? Het is moeilijk om het goeie evenwicht te vinden tussen die looks en de muziek. Toegegeven, met enkele fotoshoots die op mijn Facebook beland zijn, heb ik aan dat eerste wel wat meegewerkt. Maar mag het toch even?"

Tom Bertels

Voor sommigen blijkbaar niet, want toen de carrière van Charlotte een jaar later in 2011 pijlsnel de hoogte inschoot (als winnaar van StuBru-contest 'Switch' ging het naar grote festivals als Pukkelpop, I Love Techno en Tomorrowland), werd ze plots geconfronteerd met jaloezie en zelfs haat. "Blijkbaar hoort die rivaliteit onder sommige dj's erbij. Pas op, dat ging best ver. Tot bedreigende mails en een haatgroep op Facebook toe. En dat zelfs van mensen waarvan ik dacht dat ze vrienden waren. Ik had zogezegd nog niks bewezen in dat anderhalf jaar. Uiteindelijk heb ik me daar echt moeten over zetten. Ik dacht bij mezelf: die haters gaan het hier niet verpesten. Ik moet mijn kansen met beide handen grijpen. Blijven gaan voor die droom."

Kurt Vandeweerdt

Als ze vanavond voor een 30.000-tal uitgelaten campinggangers kan draaien, neemt Charlotte een nieuwe stap in haar nog prille carrière. "Voor zoveel volk heb ik nog nooit gespeeld. Al vind ik: elke setting, of dat nu indoor is of outdoor of voor enkele honderden of voor tienduizenden ravers, is uniek. Elk optreden is fascinerend op zich. Zo heb ik me onlangs nog fantastisch geamuseerd op het Replay Festival (eind april in het Netepark in Herentals, nvdr). Niet in het minst omdat ik daar naast de Berlijner Len Faki stond, toch wel een van mijn grote voorbeelden. Die dan ook nog eens supervriendelijk bleek te zijn. Zijn stijl inspireert me zeker, maar ik probeer door zelf muziek te maken (net deze week heeft ze haar eerste EP Obverse uitgebracht, nvdr) toch aan mijn eigen sound te werken. Mijn eigen hart volgen. Momenteel deel je me best onder 'future techno' in, een mix van elektro en techno. Ik ben wel begonnen in house ook, maar de meer rauwere en minder mainstream beats zijn toch duidelijk mijn ding."

Tom Bertels

Voorlopig combineert Charlotte haar carrière met studies Event- en Projectmanagement aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Ze heeft nog slechts één jaartje te gaan, maar ze geeft toe dat ze op een breekpunt is gekomen. "Ik heb nu drie maanden vakantie, maar het is onwaarschijnlijk druk en dat gaat het ook worden als de lessen terug begonnen zijn. Misschien toch beter eens overleggen met de school wat er mogelijk is. Ik moet gewoon hard blijven werken. De 'sky is the limit' zeggen ze, maar voor mij bestaat die limiet niet. Ik heb al geproefd van het toerleven en dat spreekt me erg aan. De wereld zien. Ten volle genieten van het leven."

Tom Bertels