Dit zijn de beste tips voor een ticket voor Tomorrowland

belga
Straks begint stipt om 11 uur de Belgische ticketverkoop voor Tomorrowland. 300.000 Belgen hebben zich al gepreregistreerd voor de 90.000 tickets die exclusief voor onze landgenoten worden voorbehouden. Enkele tips om je kansen te verhogen om zo'n felbegeerd kaartje te bemachtigen. Verhogen, niet verzekeren: het blijft een loterij.

1. Preregistreer
Voor de derde keer werkt Tomorrowland met een verplicht preregistratiesysteem. Je moet je dus op voorhand inschrijven om een ticket te kunnen kopen. Preregistreren kan nog tot vandaag, 20 uur. Met de persoonlijke code die je vervolgens krijgt toegestuurd, kan je morgen deelnemen aan de ticketverkoop. Per persoon kan je 5 tickets bestellen, da's eentje meer dan vorig jaar.

2. Zorg voor een stabiele internetconnectie
Kristof Vosters is IT-specialist en blogger bij Dailybits. Hij wist vorig jaar een achterpoortje in Paylogic, het betaalsysteem waarmee Tomorrowland samenwerkt, te vinden: Vosters kon perfect voorspellen wanneer hij als eerste in de wachtrij werd toegelaten - en dus zeker was van een ticket.

"Paylogic heeft het systeem dit jaar aangepast, dus dat is helaas niet meer mogelijk", zegt Vosters. "Maar als modale gebruiker kan je toch bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om je kansen te verhogen. Een stabiele internetconnectie is een must: sluit je laptop aan op de ethernetkabel, die rechtstreeks uit de modem komt. Met een wifi-verbinding loop je meer risico dat er opeens een storing voorvalt, en ze is bovendien iets trager. Werk niet met je smartphone of tablet: de betaalmodule werkt minder goed op mobiele apparaten."

3. Ga tijdig achter je computer(s) zitten
"Wacht niet tot zaterdagaochtend 11 uur stipt om in te loggen, maar ga enkele minuten voordien al online. Baseer je op de juiste tijd, niet op een horloge dat enkele minuten of zelfs seconden achterloopt. Schakel alle andere functies uit: geen Facebook, webmail of antivirus dus. Je kan met verschillende toestellen tegelijkertijd proberen, maar dat is geen garantie op een ticket."

De organisatie van Tomorrowland verbiedt het wedden op verschillende paarden niet, maar waarschuwt wel dat het het systeem kan overbelasten, en de wachtrij dus nog stukken langer kan maken.

4. Vermijd Internet Explorer
"Internet Explorer is de traagste webbrowser", aldus Kristof Vosters. "Kies voor een snellere browser als Chrome of Firefox."

5. Refresh niet
Op de website van Tomorrowland log je in met je persoonlijke code. Dan kom je terecht in een virtuele wachtkamer. Wie eerst in de rij staat, wordt vervolgens naar het ticketverkoopsysteem geloodst. Hoe frustrerend je plekje in de wachtrij ook mag lijken, refresh vooral niet. Wie de F5-knop indrukt, komt opnieuw achteraan de rij terecht.

6. Hou bankkaart en kaartlezer bij de hand
Het is gelukt: u bent binnen en kan tickets bestellen. Bij de preregistratie heeft u al moeten aangeven welke en hoeveel tickets u precies wil, dus veel gegevens moet u niet meer invullen. Rest alleen nog de betaling. Opgelet: wie té lang moet zoeken naar bankkaart en/of kaartlezer, wordt uit het systeem gebonjourd. "Gebruikers krijgen genoeg tijd om de betaling af te handelen, maar wacht ook niet te lang", aldus Tomorrowland-woordvoerster Debby Wilmsen. "Als je nog het hele huis overhoop moet halen om je kaartlezer te zoeken, wordt de betaling afgebroken."

7. Probeer het opnieuw op 7 februari
De organisatie van Tomorrowland verwacht een stormloop. Naar schatting zullen de 90.000 tickets die morgen worden aangeboden, na anderhalf uur de deur uit zijn. Pechvogels kunnen het op 7 februari opnieuw proberen, met dezelfde persoonlijke code: dan begint de internationale verkoop met nog eens 90.000 beschikbare tickets. Die tickets zijn iets duurder: 94 euro i.p.v. 88 voor een dagticket, 262,5 euro i.p.v. 215 voor een combiticket.

Ook wereldwijd loopt de preregistratie overigens als een trein: ongeveer 700.000 wereldburgers azen nu al op een Tomorrowland-ticket.