Broers Beers niet van plan Tomorrowland zo maar af te staan

REUTERS
De Amerikaanse miljardair die eerder al de internationale concertgigant Live Nation oprichtte, heeft zijn oog laten vallen op het bedrijf achter Tomorrowland. Robert Sillerman wil met een budget van zo'n 800 miljoen euro wereldwijd verschillende dancefestival-organisatoren opkopen én omvormen tot één internationale grootspeler. Als dat ook met ID&T gebeurt, mogen de Vlaamse bedenkers van Tomorrowland -de broers Manu (31) en Michiel Beers (34)- zich in één klap multimiljonair noemen.

Na het enthousiasme van de danceliefhebbers en de lovende woorden van dj's als David Guetta en Martin Solveig kan Tomorrowland nu ook op begerige blikken uit de zakenwereld rekenen. Eerder meldden de organiserende broers Manu en Michiel Beers al dat ze vanuit alle mogelijke uithoeken - "Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika" - gevraagd worden om er een lokale versie van het dancefestival op te starten, maar nu mengt voor het eerst een écht grote vis zich in de debatten.

Rock Werchter
De Amerikaanse zakenman Robert FX Sillerman (64) heeft naar eigen zeggen een budget van 1 miljard dollar (zo'n 800 miljoen euro) vrijgemaakt om wereldwijd de grootste dancefestival-organisatoren op te kopen en om te vormen tot één grote multinational. Sillerman deed dat al eerder: door in de jaren 90 allerlei bedrijven achter rockconcerten en -festivals op te kopen, creëerde hij de multinational SFX Entertainment, dat even later omgedoopt werd tot Live Nation. Het was dat Live Nation dat in 2001 ook On The Rox en Sound & Vision opkocht -de bedrijven achter Herman Schueremans en Rock Werchter- en evenzeer royaal betaalde voor de andere Belgische organisator Make It Happen van Paul 'Boogie Boy' Ambach.

Sprookjesachtig
Concreet heeft Sillerman nu 50 organisaties van dancefestivals op het oog. Met 15 ervan zou hij zelfs al een principeakkoord hebben. Zijn investering motiveert hij als volgt: "Het is me opgevallen dat steeds meer mensen festivals willen bijwonen die minder met de muziek dan wel met de sfeer en beleving te maken hebben." Als die beschrijving voor één dancefestival opgaat, dan wel voor het letterlijk sprookjesachtige Tomorrowland. Het lijdt dus weinig twijfel dat Sillerman een groot deel van zijn budget aan ID&T, het bedrijf achter Tomorrowland wil spenderen.

"Veel belangstelling"
Bedrijfsmatig is ID&T opgesplitst in een Nederlandse en Belgische tak, dat in beide en andere Europese landen ook 'dance events' als Sensation, Black en Thunderdome organiseert. Van de Belgische tak zijn de broers Beers eigenaar voor 50% én is de andere helft eigendom van de Nederlandse ID&T. Zowel bij de Beers als bij ID&T bevestigt men de gesprekken met Sillerman: "Er is veel belangstelling voor ID&T en onze concepten, ook vanuit de oprichter van Live Nation en andere grote entertainmentpartijen", klinkt het. "Wij hebben met alle partijen voortdurend gesprekken om te kijken hoe we ID&T en onze concepten verder kunnen brengen en zien dit als een positieve ontwikkeling."

Cheque met negen nullen
Als ID&T in Amerikaanse handen valt, mogen de broers Beers zich in één klap multimiljonair noemen, in navolging van Herman Schueremans en Paul Ambach. Toen die hun concertorganisaties in 2001 verkochten, kregen ze daar -weliswaar in Belgische frank- een cheque "met een bedrag van negen cijfers" voor. Al bleef Schueremans ook nadien als organisator van Rock Werchter doorgaan. Iets wat zogoed als zeker ook met de broers Beers en hun Tomorrowland zal gebeuren. "Michiel en ik zijn nog jong", zei Manu onlangs in een interview. "We hebben nog alle tijd om te groeien. Want als ik van één ding overtuigd ben, dan wel dat wij voor de rest van ons leven zelf Tomorrowland zullen blijven organiseren. We zien ons kindje veel te graag om het in handen van derden te geven."

belga
belga
BELGA
belga
belga
belga
belga
belga
belga
belga
belga
belga
belga
belga
belga
belga
belga
belga
belga