"Trots op vergunning, twee jaar keihard aan gewerkt"

BELGA
De organisatoren van het populaire dancefestival Tomorrowland reageren erg tevreden op het verkrijgen van een milieuvergunning voor de volgende 20 jaar. Ze laten voorts weten zich erg trots te voelen om het eerste Vlaamse festival te zijn dat een dergelijke vergunning weet te bemachtigen. "Hier hebben we twee jaar lang keihard aan gewerkt", klinkt het.

Festivalorganisator ID&T vroeg de voorbije jaren telkens een tijdelijke vergunning aan bij de gemeente Boom, zoals gebruikelijk bij muziekfestivals in ons land. Nu heeft het bedrijf echter een document in handen dat volgens de verlener, de deputatie van de provincie Antwerpen, meteen voor 20 jaar een vast kader schetst voor de organisatie van Tomorrowland in De Schorre. "Het festival is volwassen geworden en kan nu een aantal investeringen ten gunste van de omgeving realiseren", aldus nog de deputatie. "De spelregels zijn duidelijk voor de volgende jaren."

Naast de vaste bepalingen op het vlak van milieu- en geluidsimpact, houdt de vergunning ook enkele bijzondere voorwaarden in. Zo mag het festival op vrijdag en zaterdag maximaal tot 1 uur 's nachts duren en op zondag tot middernacht. De opbouw mag vijf weken duren, de ontruiming twee weken. De organisatie moet bovendien elk jaar eventuele wijzigingen aan de festivalopstelling doorgeven aan de gemeente Boom en de milieu-inspectie.

Tomorrowland krijgt dit jaar naar aanleiding van de tiende verjaardag een dubbeleditie tijdens de weekends van 18 tot 20 en 25 tot 27 juli. Alle 360.000 tickets zijn al een tijd de deur uit. Er loopt wel nog een beroepsprocedure in kort geding tegen het festival vanwege enkele omwonenden.