"28 festivalgangers ten onrechte geweigerd op Tomorrowland"

photo_news
28 van de 33 festivalgangers die deze zomer van de politie op Tomorrowland niet binnen mochten, zijn ten onrechte geweigerd. Dat blijkt uit een rapport van het Comité P, waarvan VTM NIEUWS inzage kreeg. Bovendien blijkt volgens het rapport dat het festival niet veiliger is geworden door de screenings.

Bezoekers van Tomorrowland werden vorige zomer "proactief gescreend" door de federale politie. De criteria waren: drugsdealen, een pv voor slagen en verwondingen hebben of bekend staan voor radicalisme. Op basis daarvan zijn 33 mensen geweigerd. Maar, aldus het rapport, bij 28 van hen gebeurde dat ten onrechte.

Drie mensen stapten kort voor het festival naar de rechter in kort geding en kregen gelijk, waardoor ze toch nog naar het festival mochten.

Uit het onderzoek van het Comité P blijkt voorts dat er slechts 29.186 mensen werden gecontroleerd op een totaal van zo'n 360.000 festivalgangers. Volgens het rapport liet de screening "te wensen over". Het Comité P wil dat Binnenlandse Zaken, samen met de politie, een nieuwe regeling voor screenings opstelt.

Nieuwe regeling

De federale politie wil vandaag nog niet reageren op het rapport, meldt VTMNIEUWS. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijft wel bij zijn standpunt dat het beter was om dergelijke screenings te houden - ook al zijn ze voor verbetering vatbaar - dan achteraf te moeten vaststellen dat er een ramp zou gebeurd zijn op Tomorrowland. Jambon is het eens met het Comité P dat er tegen volgende zomer een nieuwe regeling moet zijn voor de screenings. 

De festivalorganisatie heeft vanavond aan Belga gemeld dat ze niet inhoudelijk kan reageren op het nieuws, omdat de screening door de politie gebeurd is en zij als organisatie daar zelf niet bij betrokken waren. "Wij vertrouwen erop dat zij hun werk goed gedaan hebben", zegt Tomorrowland-woordvoerster Debby Wilmsen.

Kamerlid Katja Gabriëls (Open Vld) vraagt een duidelijke procedure voor dergelijke screenings. "We moeten altijd blijven waken over het evenwicht tussen vrijheid en veiligheid. "Checks and balances" zijn noodzakelijk. Als de minister en politie in de toekomst willen verder doen met dergelijke screenings, eis ik dat er een duidelijke procedure komt. Een stevige wettelijke basis voor zo'n massale screening, duidelijke criteria op basis waarvan de toegang kan worden ontzegd, toetsing aan een databank die up-to-date is, duidelijke communicatie met de tickethouders en -last but not least- een beroepsprocedure zijn daarbij onontbeerlijk."

Het Vast Comité P laat vanavond in een mail weten kennis genomen te hebben van de berichten over het verslag. "Het Vast Comité P zal/kan geen commentaar geven tot na de bespreking en goedkeuring van het verslag in de parlementaire begeleidingscommissie die woensdag 29 november bijeenkomt", klinkt het.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ronny cuypers

  Beter honderd te veel geweigerd dan één te weinig.

 • wim rooyakkers

  Toch goed dat er gecontroleerd werd.en jammer voor de twijfel gevallen want stel dat daar wat gebeurt.dan was de critic niet te overzien.

 • Henri Bosmans

  En wat is de schadevergoeding voor hen die ten onrechte de toegang geweigerd werd ?

 • Karel Flanders

  8 % is gecontroleerd in naam der veiligheid. Wat een klucht en er was zoveel blabla dat het zo veel veiliger was. Even idioot als betonnen blokken rond een kerstmarkt maar niets in de straat tussen de parking en de kerstmarkt zelf waar het een zee van wandelaars is.

 • Mario Kessels

  Liever 28 onterecht geweigerden dan 1 terrorist op de weide