Radiohead sluit tweede dag Rock Werchter af met eigenzinnige set

Radiohead-frontman Thom Yorke
Radiohead-frontman Thom Yorke
Radiohead heeft gisteravond de tweede festivaldag van Rock Werchter afgesloten met een set waarin een aantal experimentele, wat chaotische nummers afgewisseld werden met bekende hits zoals de afsluiters 'Paranoid Android', 'Reckoner' en 'Karma Police'.

Net zoals Radiohead bracht ook James Blake een vrij eigenzinnige set met weliswaar het bekende 'Vincent' van Don Mc Lean als opener, maar voor de rest geregeld nummers die de brede massa niet aanspraken.

Grote fun was er op dat ogenblik wel op de nevenpodia met bijwijlen hysterische reacties op de hits van Bazart. Ook bij Oscar and The Wolf was het ambiance troef. Dat was zeker ook het geval met de set waarmee Chrissie Hynde van The Pretenders erin slaagde duizenden te laten meezingen op 'I'll Stand by You'. Op de mainstage werden vrijdag ook de optredens van Coely en het Britse duo Royal Blood best gesmaakt.

"Alles prima"

Cijfers over het aantal verzorgingen en politionele interventies zijn er nog niet, maar volgens de Rotselaarse burgemeester Dirk Claes (CD&V) viel er in de loop van de dag op dat vlak niets ernstigs te noteren. "Alles verloop tijdens dit festival tot dusver prima. Het weer is geweldig goed. Files bleven ook vandaag zo goed als uit. Er is nog plaats in campings en op parkings. In de loop van de nacht en morgen wordt wel regen verwacht maar dat is niets om ons zorgen over te maken", aldus Claes.

SM-test

Claes reageert ook bijzonder tevreden op het slagen van de sms-test die het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken gisterennamiddag om 15 uur uitvoerde en waarbij 40.000 van de 44.000 aanwezige festivalgangers binnen de 20' na het versturen een sms ontvingen. "Ik zie het voordeel van het versturen van een dergelijke sms vooral op preventief vlak. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld alle festivalgangers tijdig waarschuwen voor een naderend zwaar onweer of een ontruiming organiseren als er een verdacht bompakket gevonden wordt", aldus Claes.