Processierupsen op Rock Werchter: festivalweide tijd deels ontruimd

De omgeving rond de bomen werd snel afgezet.
BELGA De omgeving rond de bomen werd snel afgezet.
Slecht nieuws voor wie vandaag op Rock Werchter even in de schaduw wilde gaan zitten: op de bomen bij het podium The Barn werden processierupsen aangetroffen. De ruimte rond de bomen werd snel afgezet, de Leuvense brandweer kwam ter plaatse. Intussen heeft de brandweer het probleem van de rupsen voorlopig opgelost. Het deel van het festivalterrein dat was ontruimd, is weer vrijgegeven. 

Processierupsen zijn kleine, behaarde rupsen die vooral in mei, juni en juli voorkomen. Hun haartjes veroorzaken erge jeuk, huiduitslag en irritaties aan ogen en luchtwegen. 

De vervelende diertjes werden dus ook in de bomen dicht bij podium The Barn op Rock Werchter gespot. “Het is de securitydienst die vanmiddag de aanwezigheid van de nesten aan de bomen ontdekte en onmiddellijk alarm sloeg”, stelt burgemeester Jelle Wouters (CD&V) van Rotselaar. “In dit warme weer breidt dergelijk probleem zich immers snel uit.”

Eikenprocessierupsen op Rock Werchter.
BELGA Eikenprocessierupsen op Rock Werchter.

Ook op campings

De zone werd meteen afgezet en de organisatie schakelde de brandweer in om de rupsen te verdelgen. “Door een snelle interventie van de brandweer kon het vlug opgelost worden”, aldus Wouters. “Ook op de campings werden enkele nesten ontdekt en onschadelijk gemaakt. Eerdere controles de voorbije dagen op de aanwezigheid van de processierups leverden niets op.”

Er zijn voor zover bekend geen klachten van festivalgangers binnengelopen, meldt de burgemeester nog. Wie toch irritatie ondervindt, wordt aangeraden om de huid goed met water te wassen. Bij erge klachten raadpleeg je best een dokter of het Rode Kruis. 

BELGA
Joel Hoylaerts
BELGA
BELGA
BELGA22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cor Dierckx

  Dat lawaai zal de eikenprocessievlinder aantrekken die mee komen genieten!

 • Hilde Vervoort

  De mezen zijn natuurlijke opruimers van de rupsen maarja, die zijn vergiftigd door het spuiten van vergif op de buxusstruiken. Waar de bomen op openbare plaatsen staan komen ze ze gratis opruimen maar op privegrond moet er veeeel geld voor betaald worden , is dit ook geen privegrond? Wie heeft dit betaald? Het festival is natuurlijk ook inkomsten voor de gemeente en dan zullen ze het wel gratis komen doen hebben zeker!?

 • Pieter Verhulst

  Karel Van Biesen, er is nog geen verband tussen dode mezen en buxusmot bestrijding. Dit voorjaar hopen mezen in tuin, net als merels, roodborstjes, mussen, ... Dode mezen waarschijnlijk in buurt van landbouwgronden want die mogen professioneel straffer vergif spuiten om uw eten te kweken.

 • Jeroen Keppens

  Een schande voor zoon duur festival! Dit hadden ze moeten vermijden

 • Lia Schuijt

  Hey nu kunnen ze wel weggehaald worden. Wij krijgen te horen dat er geen mensen meer zijn om ze weg te halen en we moeten het maar uitzitten.