Netsky sluit eerste dag Werchter feestend af

belga
Zoals verwacht heeft de Belgische dj Netsky met zijn live-band op het hoofdpodium rond 2.30 uur voor een feestelijk orgelpunt gezorgd van de eerste festivaldag van Rock Werchter, die overigens nog heel wat ander moois te bieden had. Hierbij gaat het in de eerste plaats om het optreden van Bloc Party in The Barn. De hulpdiensten beleefden net als de gerechtelijke diensten overigens een relatief rustige dag.

Netsky bracht na middernacht met hits als 'Come Alive' en 'Love has Gone' veel sfeer op de weide. Daarvoor werd het hoofdpodium 2,5 uur ingenomen door de Amerikaanse punkrockband Green Day die een set bracht met veel gitaarrock (bv. 'Know Your Enemy'), maar ook met luchtiger nummers (bv. 'Holiday') en zelfs een compilatiecover ('Hey Jude, Shout'). Een andere grote naam op het hoofdpodium was The National, van wie zanger Matt Berninger tijdens het slotnummer 'Terrible Love' opvallend verbroederde met de massa.

Het hoogtepunt op vlak van ambiance was echter het optreden van Bloc Party in The Barn waarvoor een echte volksverhuizing plaatsvond. Hits als 'One More Chance', 'Flux' en 'Helicopter' werden massaal meegebruld door de duizenden aanwezigen. Even daarvoor zorgde ook de Belgische groep Balthazar, die gisteren in Werchter overigens een gouden plaat kreeg voor hun cd Rats, voor een hoogtepunt in The Barn. Het optreden van IJslander Sigur Ros in dezelfde tent ging later op de avond compleet de mist in door een slechte akoestiek.

Verzorging
Het Rode Kruis diende 650 mensen te verzorgen. Dat is veel minder dan de 1.500 vorig jaar, toen het veel warmer was. Acht mensen dienden (bv. met enkelbreuken) afgevoerd naar het ziekenhuis. Niemand onder hen was ernstig gekwetst.

Diefstal
Terwijl de afgelopen dagen in de media gewaarschuwd werd dat festivals geplaagd worden door gauwdiefstallen, bleek dit  in Werchter niet het geval. Volgens de Rotselaarse burgemeester Dirk Claes waren er deze nacht omstreeks 1.15 uur aangiftes van verlies van waardevolle voorwerpen zoals portefeuilles binnengelopen, wat minder dan de helft is van vorig jaar.

Vlotte toestroom
In tegenstelling tot wat gevreesd werd als gevolg van de wegenwerken op de E314 tussen Heverlee en Wilsele, verliep de toestroom van de festivalgangers tijdens deze eerste festivaldag vlot. Er deden zich geen grote fileproblemen voor. Dit was deels te danken aan het feit dat er woensdag reeds 13.000 festivalgangers terecht konden op de campings en aan de inspanningen van vervoermaatschappij De Lijn die vandaag 29.500 festivalgangers van Leuven naar Werchter vervoerde. De NMBS versterkte dan weer de treinstellen van alle treinen die op 3 en 4 juli richting Leuven reden.