Festivalgangers Werchter stromen onverwacht vlot toe

PHOTO_NEWS
De toestroom van festivalgangers naar Werchter, waar omstreeks 14 uur het vierdaagse muziekfestival Rock Werchter van start gaat, verloopt onverwacht vlot. Volgens Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum is het in de omgeving van de festivalweide behoorlijk druk, maar blijven de verwachte lange files voorlopig uit. De Lijn had om 11.30 uur al 17.000 festivalgangers van Leuven naar Werchter gevoerd.

Door de wegenwerken die het Agentschap Wegen en Verkeer op de E314 uitvoert tussen Heverlee en Wilsele, en op de E40 in Kraainem, was gevreesd voor grote fileproblemen in de aanloop naar het festival. Dit blijkt voorlopig mee te vallen. Een van de redenen voor de goede spreiding is volgens Beeckman dat gisteren reeds 3 festivalcampings, goed voor zo'n 13.000 personen, de deuren openden.

In de prijs van het festivalticket zijn voor het achtste jaar op rij de kosten van het openbaar vervoer, zowel trein als bus, inbegrepen. De Lijn zet dit jaar 175 chauffeurs en 60 bussen in om de festivalgangers te vervoeren van het Leuvense station naar twee locaties in de omgeving van de festivalweide. Om 11.30 uur had De Lijn al 17.000 festivalgangers - 8.400 gisteren en 8.600 vandaag - vervoerd. Dat zijn er 2.000 meer dan vorig jaar op hetzelfde moment.

Rock Werchter duurt vier dagen en heeft dit jaar als toppers The National, Green Day en Netsky op donderdag, Kings of Leon en Blur op vrijdag, Nick Cave & The Bad Seeds, Volbeat en Rammstein op zaterdag en Thirty Seconds to Mars, Depeche Mode en The Editors op zondag. Het festival is uitverkocht. Dagelijks zullen er dus tachtigduizend mensen vertoeven op de festivalweide.

BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA

Inwoners Bornestraat woedend
In de Bornestraat in Wilsele - een lange verbindingsweg tussen Leuven en Wijgmaal - wordt woedend gereageerd op het feit dat de bussen van De Lijn die de festivalgangers van het Leuvense station naar de festivalweide in Werchter voeren, zich niet houden aan de verkeersregels en veel te snel rijden. Volgens Fatiha Dahman, fractieleidster van Groen in de Leuvense gemeenteraad, creëert dit een heel onveilige situatie in deze drukke woonbuurt.

"Sinds dit jaar koos De Lijn voor een nieuw traject om naar Werchter te rijden. In de Bornestraat is het dezer dagen verboden wagens te parkeren waardoor dit een autosnelweg geworden is voor bussen die continu op en af rijden. Vooral de lege bussen die terugrijden razen hier voorbij en houden zich absoluut niet aan de maximumsnelheden die hier variëren tussen 30 en 70 km per uur", aldus Dahmani. Ze wijst erop dat de buurt vorige week tevergeefs nog een protestpetitie tegen deze situatie heeft afgegeven aan het stadsbestuur.

PHOTO_NEWS
BELGA