Waarom je polsbandjes van festivals beter niet aanhoudt

Zweren, infecties en voedselvergiftiging. Misschien is het toch niet zo'n goed idee die polsbandjes om te houden.
Kos Zweren, infecties en voedselvergiftiging. Misschien is het toch niet zo'n goed idee die polsbandjes om te houden.
Je moeder zegt het je al jaren, maar nu geeft de wetenschap haar ook gelijk. De armbandjes van festivals - die je als een rij eretekens om je pols draagt - zijn broeihaarden van bacteriën. Ze kunnen je met zweren en zelfs een voedselvergiftiging opzadelen.

Sommige festivalgangers dragen ze jarenlang, maar moeten die gewoonte toch eens herzien. Professor microbiologie Alison Cottell ontdekte dat stoffen armbanden een paradijs zijn voor bacteriën. Er zitten twintig keer zoveel bacteriën op dan op je kleren.

Professor Cottell testte twee armbandjes die al sinds het festival in Reading in 2013 om de arm van een fan zaten. Ze stootte er op een hoge concentratie van stafylokokken en microkokken. Die bacteriën komen ook voor op onze huid, maar niet in zulke hoge concentraties.

Hoe gevaarlijk is dat dan wel? Professor Cottell: "Stafylokokken zijn doorgaans onschadelijk, maar ze kunnen wel voor zweren zorgen of voor het infecteren van kleine snij- of schaafwonden. Indien ze worden ingeslikt, kunnen ze ook voor acute voedselvergiftiging zorgen. Wie in de gezondheidszorg, de horeca of de voedselsector werkt, waar het risico  bestaat dat de bacteriën worden doorgegeven aan anderen, kan ze toch maar beter niet blijven dragen".

Een foto die is geplaatst door null (@) op