"België is één van de beste plaatsen om op te treden"

afp
En of hij er zin in heeft. Pharrell Williams verzorgt vanaf vandaag de soundtrack bij de nieuwe film rond Beertje Paddington, maar kijkt nu al uit naar zijn 'Happy'-momentje op Rock Werchter. "Ik weet zeker dat de ontvangst superwarm zal zijn." Onze reporter in Hollywood, Kristien Gijbels-Morato, had een exclusief interview met Pharrell.

De exacte datum kent hij niet. Daarvoor zit zijn agenda te vol. Zo vol dat zelfs zijn manager even de bal misslaat wanneer 'Rock Werchter' ter sprake komt bij onze ontmoeting in Los Angeles. "13 juli", fluistert de man wanneer hij merkt dat Pharrell ons festival niet exact in zijn tourschema kan plaatsen. De man zit er twee weken naast, maar het is voldoende. De zenuwachtige trek om Pharrells lippen maakt plaats voor een minzame grijns. De man met de gouden stem zegevierde in 2004 al eens in de Pyramid Marquee met N.E.R.D. en stond eind september nog in het Sportpaleis.

"Er is iets heel opmerkelijks aan mijn passages in België", klinkt het. "De ontvangst is er altijd bloedwarm. En dat het oprecht is, merk je tijdens de shows steevast aan de reacties uit het publiek. Daarom is België ook één van de beste plekken om op te treden. Mijn fans in julllie land lijken meer van mijn muziek te kennen dan ikzelf. Er is geen beter gevoel dan dat."

Mijn fans in julllie land lijken meer van mijn muziek te kennen dan ikzelf. Er is geen beter gevoel dan dat

Onze reporter in Hollywood, Kristien Gijbels-Morato, geflankeerd door Pharrell Williams en Gwen Stefani.
KOS Onze reporter in Hollywood, Kristien Gijbels-Morato, geflankeerd door Pharrell Williams en Gwen Stefani.

Exotisch
Even later zal Pharrell bekennen dat hij nog geen tijd had om ons land te ontdekken, maar hij verrast wel met volgende kennis. "Voor jullie klinkt dit misschien vreemd, maar ik vind België een exotische plek. Dat heeft, denk ik, alles te maken met het feit dat er zoveel verschillende talen gesproken worden. En het feit dat iedereen ook een paar talen lijkt te spreken. Dat merk ik wanneer ik bij jullie gevraagd word voor interviews en dergelijke... (denkt na) Weet je, het is gewoon altijd genieten in jullie contreien. Het doet me ook altijd beseffen welk privilege me te beurt valt en hoe dankbaar ik wel mag zijn. Ik weet dat heel veel artiesten dromen van wat mij overkomt. Al is het voor mezelf ook altijd een prettig besef dat ik het ver geschopt heb in het leven (glimlacht)."

Voor jullie klinkt dit misschien vreemd, maar ik vind België een exotische plek. Dat heeft, denk ik, alles te maken met het feit dat er zoveel verschillende talen gesproken worden. En het feit dat iedereen ook een paar talen lijkt te spreken

En dat zal zijn ma (een lerares) en pa (een gevelschilder) deugd doen. "Ik heb nooit hogere studies gedaan en in het begin waren mijn ouders daar toch niet gerust op. Hoewel: aan het einde van mijn middelbaar was ik al volop bezig als artiest en producer en schepte ik meer poen dan zij ooit konden bevatten. Ze snapten het niet echt, maar het maakte wel dat ze me van meet af aan gesteund hebben."

Oasis en U2
Intussen lijkt ook de toekomst verzekerd. De jonge Ed Sheeran kwam bij Pharrell aankloppen voor zijn nummer 'Sing' en tussendoor pende hij nog gauw 'Blurred Lines', de wereldhit van Robin Thicke. Intussen solliciteert zowat iedereen naar zijn diensten, maar mocht hij kunnen kiezen, is de zanger duidelijk. "Ik droom ervan om eens iets met Oasis te doen. Of met U2, wie zou dat niet willen?" En dan opent hij een poortje naar een gast-optreden op Werchter. "Weet je, ik blijf het zeggen. Ik hou ervan om de aandacht en de spotlights te delen. Spotlights zijn als de zon. Eronder is ruimte voor iedereen. Ik hou ervan dat licht te delen."

Ik heb nooit hogere studies gedaan en in het begin waren mijn ouders daar toch niet gerust op. Hoewel: aan het einde van mijn middelbaar was ik al volop bezig als artiest en producer en schepte ik meer poen dan zij ooit konden bevatten

Schoolvriendinnetje
Die boodschap draagt de muzikale duizendpoot ook uit in het leven. Momenteel bouwt 'de man van 80 miljoen' een scholencomplex van 35 miljoen dollar in zijn geboorteplaats Virginia Beach. Daarnaast blijkt hij ook een trouwe jongen - hij huwde vorig jaar met zijn schoolvriendinnetje uit het middelbaar - én een warme papa voor hun zesjarig zoontje Rocket. Dat mocht nog maar eens blijken bij de première van 'Shine', een gloednieuwe song met Gwen Stefani als soundtrack bij 'Beertje Paddington'. De nieuwe film rond het wereldwijd bekende kinderverhaal. "Het is geweldig om een bijdrage te mogen leveren bij zoiets klassieks en authentieks dat in ieders geheugen gegrift staat. Da's een hele eer als artiest, maar vooral als papa."