"Sabam duurder, tickets duurder"

CONCERT- EN FESTIVALORGANISATOREN NAAR RECHTER TEGEN TARIEFVERHOGING

photo_news
Een ruime delegatie van Belgische concert- en festivalorganisatoren trekt naar de rechter tegen een fikse prijsverhoging van auteursrechtenvereniging Sabam. "Als de stijging niet ongedaan gemaakt wordt, zullen we dit helaas moeten doorrekenen in de ticketprijs."

Eensgezind stapt een coalitie met onder meer Rock Werchter, Pukkelpop en organisatoren als GraciaLive en PSE in de gelederen naar de rechtbank van koophandel. "De nieuwe tarieven die Sabam in januari doorvoerde, zijn een brug te ver", zegt Jan Vereecke van PSE. "De auteursrechtenvereniging heeft eenzijdig beslist om de prijs die ze aanrekent voor de inning met zo'n 30% op te slaan. Ze baseert zich daarbij naar eigen zeggen op soortgelijke tarieven in onze buurlanden, maar eigenlijk maakt ze gewoon misbruik van haar monopolie. Temeer omdat er voor Sabam niets verandert: aan de prijsstijging zijn geen extra diensten gekoppeld." Vereecke geeft één concreet voorbeeld: "In december 2016 en in januari 2017 stond Clouseau telkens twee keer in het Sportpaleis. Wel, de factuur voor januari lag een kleine 10.000 euro hoger."

Vuurwerk

Sabam zelf vindt het nieuwe tarief niet meer dan billijk. "Vorig jaar zijn nauwe samenwerkingen aangegaan met auteursrechtenverenigingen in de ons omringende landen en daarbij viel het ons op dat onze prijzen veel te laag waren. Organisatoren in België hebben veel te lang van die mooie voorwaarden kunnen genieten. Dat zorgde ervoor dat auteurs en componisten in ons land veel minder kregen dan elders." Een verklaring die volgens Jan Vereecke nergens op slaat. "We hebben de berekening gemaakt na de wereldtournee van Justin Bieber. In de States krijgt hij twaalf keer minder auteursrechten uitgekeerd dan hier."


"Eigenlijk is het hele systeem achterhaald. Sabam baseert zich voor z'n tarieven op de totale inkomst uit toegangstickets. Daarvan moeten we een percentage afstaan. Maar de shows van nu zijn lang niet meer dezelfde als die van tien jaar geleden, omdat er steeds meer aandacht geschonken wordt aan de entertainmentwaarde. Grotere schermen, meer vuurwerk, vliegende objecten - noem maar op. Daardoor worden tickets duurder en kan Sabam nog wat meer afromen. Dat deugt niet."

Pintjes

Bij Sabam is men niet van plan om in te binden, al is de vereniging zich wel bewust van de gevolgen voor muziekliefhebbers. "Op een kaartje van 100 euro wordt nu bijna 4 in plaats van 3 euro betaald. Hoe organisatoren dat inkomstenverlies compenseren, is hún zaak." Door duurdere tickets, dus. "Daar zullen we niet onderuit kunnen", zegt Vereecke. "Je kan moeilijk de pintjes opslaan omdat Sabam meer geld eist."