#pkp15: Twitter lacht politie vierkant uit, mag dat wel?

Politiezone Hazodi screent Twitter, Facebook en Instagram. Ze doen dat om de veiligheid op Pukkelpop te verhogen en vechtersbazen, dealers en terroristen op te sporen. Maar ondertussen tweeten honderen mensen 'valse' tweets de wereld in om het monitoringsysteem in de maling te nemen.

"Wie 'normale' dingen rondstuurt, komt niet op onze radar", legt Sjors van den Dries van Crowdsense uit. Maar de vraag is natuurlijk of het wel een goed idee was om met het nieuws over dat systeem uit te pakken in de media.

Drank en drugs

Twitter lacht big brother vierkant uit. Het wemelt van dubbelzinnige tweets met trefwoorden over drugs en aanslagen op de sociaalnetwerksite. Brengen die tweets het systeem, dat een incident op Koningsdag in Nederland hielp voorkomen, in de war?

Politie: "Geen problemen"

De Hasseltse politie is niet meteen ongerust. Korpschef Philip Pirard verwacht geen grote problemen door de storm van 'valse' tweets sinds de berichtgeving. "Morgen is dat gedaan", verzekert hij ons. Ze voorspellen dus geen grote problemen voor wanneer het festival echt van start gaat. "Maar we blijven élk bericht wel opvolgen", zegt Pirard. De tweets die vandaag circuleren  zijn vaak dubbelzinnig en ironisch. Het team focust dan ook op de toon en de manier van schrijven, aldus de korpschef.

'Morgen is dat gedaan'

Philip Pirard

Vrije meningsuiting?

Maar mag dat eigenlijk wél? Valt het tweeten van valse berichtjes over drugs en aanslagen om de voeten van de politie te rammelen onder het recht op vrije meningsuiting? "Dat is een moeilijk juridisch debat", legt ex-vrederechter Jan Nolf uit. Volgens de justitiewatcher was het te voorspellen dat talloze grappenmakers zich op de hashtag #pkp15 zouden storten. 

Maar Nolf waarschuwt voor de effecten van de valse tweets. "Als ze grappig willen zijn, moet dat wel duidelijk zijn uit hun berichten." De voormalige vrederechter meent dat het gevoel voor humor bij de politie niet schitterend is. "Wie onder de hashtag #pkp15 tweet, moet zich bewust zijn dat Twitter momenteel de markt van Hasselt is."

'Zet uw iPhone uit of doe een #twexit'

Jan Nolf

Privacy

De vrederechter is trouwens not amused met de manier waarop de politie iedereen massaal volgt. "Men gaat nu iedere festivalganger verdacht maken", klinkt het. "Men verzamelt onbeheersbare informatie in bulk. Dat is contraproductief en bovendien al achterhaald."

kos

'Men verzamelt onbeheersbare informatie in bulk. Dat is contraproductief en achterhaald'

Jan Nolf

Datacollectie

Matthias Dobbelaere-Welvaert van juristenbureau deJuristen, dat zich focust op IT-recht, stelde zich ook vragen bij de manier waarop de politie de data gaat verzamelen op het festival in Kiewit. Hij vroeg via Twitter onder andere of de agenten de data zouden opslaan.

De politie screent enkel publieke Twitter- en Facebookaccounts. Afgeschermde gebruikers komen dus niet op de radar van politiezone Hazodi. "Wij garanderen geen opslag of kopie van data", klinkt het op het politieaccount via Twitter. 

"Controle houden over een dermate groot terrein en aantal mensen is onmogelijk enkel met menselijk oog. De technologie, en dus ook de inbreuk op het recht op privacy, is geoorloofd."

Twitter

'Geen arrestaties door tweets'

Matthias Dobbelaere-Welvaert