Politie stelt pv op van 'Circus Vangheluwe' op Gentse Feesten

UNKNOWN
De Gentse politie heeft vandaag in opdracht van het parket een proces-verbaal opgesteld over het verloop van de kindervoorstelling 'Circus Vangheluwe' op de Gentse feesten. Dat betekent niet dat er een inbreuk was, want daar oordeelt een magistraat later over.

Organisator vzw cirQ staat de komende negen dagen in de Willem de Beersteeg met de productie "Batakamp". De vereniging inspireerde zich voor haar inleeffestival op de methodiek en filosofie van totalitaire regimes. Zonder witte sokken komt niemand binnen, overtreders worden publiek gestraft en hun gekleurde kousen ritueel verbrand.
 
Eén van de kinderacts is 'Circus Vangheluwe'. Wie de tent binnen wil, moet door de benen heen van de houten bisschop. De massaal aanwezige pers werd door zusters op afstand gehouden, geen enkele journalist voldeed aan de hoogtebeperking van 135 centimeter. De kinderen die de voorstelling van komieken Gunter Lamoot en Pieter De Praitere wel bijwoonden, kwamen glunderend met een lolly en een zwijgattest naar buiten.
 
Het hoofd van de cel Openbare Orde en haar collega woonden de eerste voorstelling bij. In opdracht van het Gentse parket moeten zij nu een pv opstellen over het verloop. Dat betekent niet dat er een inbreuk is gebeurd, een magistraat beslist later of en welke wet er is overtreden.
 
Vzw cirQ is alvast geslaagd in haar maatschappijkritische performance. "De hele heisa illustreert onze stelling dat de media als één van de machthebbers het publiek manipuleert", aldus organisator Xavier Cloet. (belga/ypu)