Pinkpopbaas Jan Smeets: "Pinkpop was succes, ondanks nachtmerrie"

Pinkpopbaas Jan Smeets.
ANP Pinkpopbaas Jan Smeets.
"Een echte nachtmerrie. Niet meer en niet minder dan dat." Pinkpopbaas Jan Smeets schrok enorm toen de gedroomde afsluiter van het festival in Landgraaf door een beenbreuk tijdens een optreden in Göteborg forfait moest geven. Smeets hoopte nog even dat frontman Dave Grohl toch naar Landgraaf zou afzakken. "Maar toen bleek dat hij zaterdagochtend geopereerd zou worden, wist ik dat het gedaan was voor ons. Ik weet ook wel dat geen enkele arts toestemming geeft om de dag daarna weer op te treden."

Volgens de Pinkpopbaas leidde het ontbreken van Foo Fighters er niet toe dat minder mensen naar zijn festival kwamen, meldt entertainmentsite BuzzE.

De festivalorganisatie zette alles op alles om een vervangende afsluiter voor de 46e Pinkpop te vinden. "We weten wie er nu op tournee is, en hebben echt iedereen gebeld. Van Paul McCartney tot Bono. Maar er was niemand beschikbaar van het kaliber Foo Fighters." Met wat schuiven en de spontane komst van Triggerfinger was het programma gered.

Afgezien van zijn "grote nachtmerrie" kijkt Smeets zondag aan het begin van de avond terug op een prima verlopen festival. Als persoonlijke hoogtepunten van Pinkpop 2015 noemt hij headliners Muse en Robbie Williams, "wat een spektakel", en zijn eigen protegé Urbanus.

Vrijdag, de eerste dag van Pinkpop, waren in totaal 55.000 bezoekers op het terrein. Het was de enige dag waarvoor niet alle kaarten werden verkocht. Zaterdag en zondag vierden 70.000 Pinkpoppers feest in Landgraaf.