Pech voor Channel Zero op 70.000 Tons of Metal-cruise

Channel Zero gaf een sterk optreden.
Channel Zero gaf een sterk optreden.
Het cruiseschip van 70.000 Tons of Metal is weer uitgevaren, en daar kom je natuurlijk naartoe voor de muziek. Net als vorig jaar heeft ook de tweede editie een gevarieerde affiche met deathmetal, thrashmetal, folkmetal, symfonische metal... zelfs piratenmetal.

Voor dat laatste moeten we bij het Schotse Alestorm zijn, dat zich met nummers als 'Keelhauled', 'Shipwrecked' en 'You are a Pirate' natuurlijk als een vis in het water voelt op deze cruise. De groep mocht het festival openen, en speelde dus eigenlijk een thuismatch. Omdat de opbouw van het hoofdpodium vertraging had opgelopen, was dat spijtig genoeg wel in de kleinste zaal, de Spectrum Lounge, die veel te klein bleek voor het talrijk opgekomen publiek. De meezingers kwamen door het slechte geluid in het begin niet uit de verf, maar eens dat was opgelost zat de sfeer er erg goed in. Daarna was het de beurt aan het Duitse Grave Digger, dat al meedraait sinds 1980. De band speelde als eerste in het Chorus Line Theatre, de grote zaal die ook over een balkon beschikt. Handig om de drummer in het oog te houden, die geregeld trucjes uithaalde met zijn stokken. Opvallend was dat hier het geluid wel meteen goed zat, wat het ook bleef voor de meeste andere optredens. Bij het Zwitserse Coroner ging er wel iets mis. De vingervlugge bassist/zanger verliet tijdens een gitaarsolo plots het podium, om even later terug te keren met een andere bas. Het belette het thrashtrio niet om veel handen op elkaar te krijgen. Ook Venom had technische problemen met de bas, waarna een roadie op het podium aan het instrument moest komen frunniken terwijl zanger/bassist Chronos nog bleef doorzingen. Een beetje Spinal Tap is nooit ver weg, en op de boot zijn liften die gaan tot elf.

Moshpits
Doordat het hoofdpodium zo laat klaar was, werd Cannibal Corpse uiteindelijk de eerste groep die buiten mocht spelen, Er is al veel inkt gevloeid over de horrorteksten van de Amerikaanse deathmetalgroep, en met songtitels als 'Fucked With a Knife' - aangekondigd als "een nummer voor de dames" - en 'Forced Fed Broken Glass' vraag je natuurlijk wel om controverse. Op 70.000 Tons of Metal draait echter alles om de muziek, en Cannibal Corpse startte furieus. Live dreigt de muziek van de groep al eens te verzanden in een berg herrie, maar deze keer was de mix helder. De eerste moshpits waren wel iets minder succesvol, daar de ondergrond behoorlijk glad bleek. De ene na de andere metalhead ging onderuit, maar zoals dat gaat werd ieder 'slachtoffer' snel weer op de been geholpen.

Kindje
Iemand die ook geregeld op de grond ligt, is het 1,5 jaar oude zoontje van zangeres Anette Olzon van Nightwish. Dat je op de metalcruise gewoon tussen de muzikanten zit is al raar, maar wanneer je op de gang de kruipende peuter van een zangeres tegenkomt wordt het helemaal maf. De groep waar mama in zingt had alleszins veel succes op 70.000 Tons of Metal. Nightwish heeft sinds het ontstaan eind jaren 90 de metalwereld dan ook stormenderwijs veroverd, met ook bekendheid in de mainstream tot gevolg. In de symfonische metal van de Finnen was een prominente rol weggelegd voor de klassiek geschoolde zangeres Tarja Turunen, die in 2007 werd vervangen door Olzon. Die zingt meer poppy, iets wat 'The Voice van Vlaanderen'-jurylid Alex Callier zo wel graag heeft zo, maar veel metalfans niet echt kunnen smaken. De naam Nightwish tovert ook bedenkelijke blikken op de gezichten van Heidi en Jürgen, die dankzij onze Graspopwedstrijd een gratis metalcruise wonnen. Het koppel koos het nummer 'Sleeping Sun' van de groep enkele jaren geleden voor de openingsdans van hun huwelijk, en beiden zijn dan ook erg teleurgesteld over de manier waarop 'hun' nummer nu wordt mismeesterd door Olzon. "Ik gooi ze overboord!," grapte Heidi nog, Het publiek van 70.000 Tons of Metal gaf haar toch ongelijk, want de grote zaal zat helemaal vol voor Nightwish, en de groep lokte ook de meeste mensen voor het podium op het dek. Wij vinden alleszins nog steeds dat Olzon klinkt als een piepende muis in vergelijking met Turunen, en hoe hard we ook proberen, we blijven toch vergelijken. Grappig waren trouwens de afsluitende woorden van bassist Marco Hietala, die het publiek "keep on drinking" toeriep. De man is een tijd geleden namelijk helemaal gestopt met alcohol, en meteen na het optreden stond hij in een van de restaurants een kopje thee te maken. Metal!

Belgen
Zo succesvol Nightwish was, zo mager was de belangstelling voor onze Belgische afvaardiging Channel Zero. De timing en de locatie waren dan ook verre van ideaal. De groep mocht pas om 2 uur 's nachts optreden in de kleine zaal, terwijl Edguy in de grote speelde van half twee tot half drie. De powermetal van de Duitsers ging er vlotjes in, en aangezien de huidige line-up van de groep al samen is sinds 1998, zijn de groepsleden perfect op elkaar ingespeeld. Buiten de aanwezige Belgen had dus bijna niemand zin om de knusse zetels van het Chorus Line Theater te verlaten voor de heren van Channel Zero, die er weliswaar een lap op gaven alsof ze op het hoofdpodium stonden. 'Suck My Energy' trapte het Belgisch feestje in gang, en op het einde van dat nummer was er al niet veel meer droog aan het hemd van zanger Franky De Smet-Van Damme. Ondanks de magere opkomst speelde de groep toch met zichtbaar plezier, hoewel drummer Phil Baheux wel zat te sakkeren op het geleende drumstel dat veel te klein bleek voor zijn lange lijf. Het volgende optreden van de band is opnieuw in de kleine zaal, deze keer wel op het betere tijdstip van 23 uur. We zijn benieuwd. (sam)

Stefan Arnold goochelt graag met zijn drumstokken.
Stefan Arnold goochelt graag met zijn drumstokken.
Venom-frontman Chronos.
Venom-frontman Chronos.
Zanger George Fisher van Cannibal Corpse.
Zanger George Fisher van Cannibal Corpse.
Cannibal Corpse bracht heel wat volk op de been.
Cannibal Corpse bracht heel wat volk op de been.
Nightwish had veel succes.
Nightwish had veel succes.
Franky De Smet-Van Damme stond meteen in het zweet.
Franky De Smet-Van Damme stond meteen in het zweet.
Phil Baheux bergt zijn drumstok even op terwijl hij de hoogte van een cymbaal aanpast.
Phil Baheux bergt zijn drumstok even op terwijl hij de hoogte van een cymbaal aanpast.
Gitarist Mikey Doling zweepte het publiek op.
Gitarist Mikey Doling zweepte het publiek op.