Nieuwsblad ontslaat journalist na misplaatst stuk over Pukkelpopdrama

BELGA

De krant Het Nieuwsblad heeft een losse medewerker ontslagen vanwege een "misplaatst" commentaar in de Limburgse editie van Het Nieuwsblad op Zondag over de ramp op het Pukkelpop-festival. Dat meldde hoofdredacteur Geert Dewaele zondagavond op de website van de krant. Het commentaar werd gepubliceerd zonder medeweten van de leiding van de krant.

"Grootste zuip-, neuk- en drugsfeest van België"

Journalist Peter Dupont schreef dat de storm die over Pukkelpop raasde een "bijna bijbelse dimensie" had, en zelfs leek op een "Sodom en Gomorra". Het festival noemde hij het "grootste zuip-, neuk- en drugsfeest van België". Volgens Dupont moesten de organisatoren zich daarover - maar ook over onder meer de omvang van het festival - bezinnen. "Muziek moet geen orgie zijn, maar een feest. Pret kan zonder slikken."
 
Toen hoofdredacteur Geert Dewaele zondagmiddag op de hoogte raakte van het commentaar, liet hij het terstond van de website halen. De betrokken journalist werd onmiddellijk de deur gewezen. Dewaele zei vandaag aan het persbureau Belga dat de krant niet langer vertrouwen heeft in een journalist die Het Nieuwsblad gebruikt als forum voor zulke ideeën.
 
"Dit is niet waar wij voor staan", zegt Dewaele. "We dragen vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel - het staat de journalist vrij om z'n mening te ventileren op fora. Maar hij had dit niet mogen schrijven in naam van de krant."
 
Toch spreekt Dewaele van een dubbele verantwoordelijkheid. "Dit had nooit voorbij de eindredactie mogen passeren. We gaan na welke maatregelen we intern moeten treffen om dit in de toekomst te vermijden." (belga/mvdb)

BELGA
BELGA