Morrissey licht Breivik-uitspraak toe (maar zegt niet sorry)

BRUNO
De Britse zanger Morrissey, die zwaar onder vuur ligt sinds zijn controversiële uitspraken over de dodelijke aanslagen in Noorwegen, heeft op een website zijn woorden toegelicht. Tot excuses kwam het evenwel niet.

Het spel zit op de wagen voor Morrissey sinds hij vorige week op een optreden in Polen zijn licht liet schijnen over de moordpartij die Anders Breivik in Noorwegen aanrichtte. De voormalige Smiths-frontman zei dat de dodelijke aanslagen in het niets verzinken in vergelijking met de praktijken van McDonald's en Kentucky Fried Chicken. Wereldwijde protesten volgden op deze uitspraak, die  als een bagatellisering van de terroristische aanslagen wordt beschouwd.

Op een fansite geeft Morrissey nu toelichting bij zijn uitlatingen, die hij in het licht van dierenleed plaatst, en de manier waarop ze op grote schaal voor de fastfoodindustrie worden gedood, meldt muziekblad NME op zijn website. "Indien je zeer terecht afschuw voelt over de moorden in Noorwegen, dan moet daar logischerwijze uit volgen dat je geschokt bent door de moord op élk onschuldig wezen", schrijft hij. "Je kan dierenleed niet simpelweg negeren omdat dieren niet zoals wij zijn."

"Van Breivik een ster gemaakt"
Daarnaast krijgen ook de media een veeg uit de pan van 'Moz', omdat ze Breivik uit sensatiezucht een sterrenstatus zouden hebben bezorgd. "De namen van de mensen die gedood werden krijgen we niet te horen", luidt het. "Het is bijna alsof ze niet belangrijk genoeg worden geacht, terwijl de moordenaar een Jack The Ripper-ster wordt. Dat is weerzinwekkend. Hij zou naamloos moeten blijven, niet gefotografeerd mogen worden en stilletjes weggeleid."

Excuses voor de familie van de slachtoffers, zoals links en rechts werd geëist, geeft Morrissey vooralsnog niet. (tw)

Morrissey speelt op donderdag 4 augustus op de Lokerse Feesten.