Lemuria wint Graspop Talentquest & Ozzy is zeker van de partij!

Lemuria door
Jessica Collin Lemuria door
Drie Belgische bands namen het gisteren tegen elkaar op in de strijd om de titel van 'GMM Metal band van 2012'. De winnaar mag openen voor een internationale band in Trix of Biebob, krijgt de kans kostenloos een cd op te nemen en mag pronken op de metalstage van Dessel Swingt. De optredens werden op vraag van de burgemeester van Dessel twee uur uitgesteld in afwachting van de voorspelde storm, die op wat stevige regenbuien en windvlagen na, geen grote schade heeft veroorzaakt. We stellen u bovendien graag gerust: Ozzy, Prince of Darkness, is zeker van de partij! Dat liet de organisatie vannacht weten in het eerste festivalverslag: "Deze avond konden we al de voltallige crew van Ozzy Osbourne ontvangen, dus wees er maar zeker van: the Prince of Darkness zal morgen op het Dessel podium staan!"

Om 20u barstte de vooravond van Graspop Metal Meeting officieel los met de Limburgse formatie Hell City. Samen met hun enthousiaste frontvrouw Michelle Nivelle speelden ze een gevarieerde set van 35 minuten. Muzikaal stak alles goed in elkaar, maar opeens viel al het gitaargeweld uit door een probleem bij de monitor mix. Drummer en bassist losten de stilte echter goed op met een groovy jamsessie en ook de zangeres klapte absoluut niet toe door deze technische flater.

Hell City
De metal dome liep meteen aardig vol en het publiek had er overduidelijk zin in. De pinten vlogen onmiddellijk in het rond en de headbangmodus werd stilletjes aan ingeschakeld. De zangstem is krachtig en heeft - om het op zijn Calliers te zeggen - een lekkere grain. Je moet ze wel kunnen smaken, want ze durft al eens botsen met de onderliggende melodie. Achteraf kregen we de zangeres even te pakken die ons liet weten dat ze net haar allergrootste optreden ooit achter de rug heeft en het publiek heerlijk vond. Ze wist ook te vertellen dat ze relatief nieuw is in het metalmilieu, aangezien haar zangcarrière gestart is in het dance genre, om dan via een rockcoverband de sprong te maken naar de metal. "Ik heb mijn ding gevonden", besloot ze.

 
SETLIST: Hellacopter / Minds of Old / Last Mistake / The Devil and the Deep Blue Sea / Demons to Rest / Mortal Loss / My Holy Grail
Hell City

The Difference
Toen dj Carl vervolgens de Oost-Vlaamse progrockers van The Difference aankondigde, werd snel duidelijk dat Meetjesland massaal aanwezig was en de metal dome was ondertussen ook nog iets beter gevuld. Met een mix van technisch sterke muzikanten en een heavy metalstem van hoge kwaliteit, brachten ze een gevarieerde set met een heerlijk grommende sound. In verhouding tot de andere twee bands was The Difference wel absoluut de meest statische, met op zich weinig interactie tussen bandleden en niet zo veel beweging op het podium. De hoofdzakelijk blauwe lichtshow gaf nog een extra toets aan het geheel.

Op en top festivalsfeer!
De eerste crowdsurfers doken op en ook mosh nummer 1 (hoe kleinschalig ook) werd een feit. De vliegende schoen richting podium, liet symbolisch zien dat de festivalsfeer meteen goed zat. Zanger Gerd Hanssens sprak het publiek toe: "het is echt een droom om hier te spelen. Bedankt aan iedereen die voor ons heeft gestemd". Achteraf zei hij kort en krachtig "'t was vree wijs en er kwam goede respons vanuit het publiek".

 
SETLIST: Time / Darkest of All / Dying in Vain / The Attic / Delirious / Awakening / Cross on Hill
Frontman Gerd Hanssens
The Difference Frontman Gerd Hanssens

'Graspop Metal Meeting 2012 band'
Tot slot mocht ook Lemuria - de winnende band van deze talentquest -  het podium betreden. Ze kapen met deze overwinning de titel van 'Graspop Metal Meeting 2012 band'. De 6-koppige formatie opende sterk met 'A Coming Storm', toepasselijk gezien de weersomstandigheden. De metal dome stond overvol en door de ogen van de band gezien, was het een droompubliek. Wildenthousiast staken ze massaal hun 'hoorns' in de lucht en bijna alle hoofden gingen stevig op en neer. Er opende zich al snel een grote moshpit die tijdens 'Crusher of Souls' transformeerde in een stevige circle pit. Het einde van het laatste nummer 'Requiem' werd zelfs bekroond met een wall of death, die door de fans spontaan uit de grond werd gestampt.

Huppelende massa
Naar goede traditie klampte (bijna) iedereen elkaar vast tijdens het folkie 'A Day of Reckoning' voor een huppelsessie die tot voorbij de PA-stand reikte. Muziektechnisch zat alles perfect. Frontman Niklaas Reinhold liet na afloop weten dat iedereen zich zeer vereerd voelt op Graspop te mogen staan en dat het echt een waanzinnig publiek was. Gastzanger Jan D'Haes (ex-Angeli Di Pietra) omschreef de ervaring als volgt: "Het was lekker. Wat een kick! Los in de broek".

 
SETLIST: A Coming Storm / Crusher of Souls / A Day of Reckoning / Requiem

De jury beslist
Net voor de jury op het punt stond de beslissing door te spelen aan Carl Grillet, presentator en dj van dienst, konden we ze even strikken voor een korte vragenronde. Gezamenlijk lieten ze weten dat ze de bands gekeurd hebben op vlak van podiumpresentatie, sfeer, variatie in de muziek, zangstem én uiteraard de interactie met de fans en hun reacties. Voor Dirk van den Auweele van Roadrunner Records was de puntenindeling meteen duidelijk: "1, 3, 5 in de volgorde van de line-up", klonk het overtuigd. Hij voegde daar nog aan toe dat Hell City hier misschien niet hadden moeten staan, omdat ze naar zijn gevoel heel onzeker op het podium stonden, maar dat het toch een geslaagde battle was.

"Duidelijk niveauverschil"
Het tweede jurylid, Ad Schellekens van concertzaal Biebob, vond dat hoewel ze alledrie best een kans verdienden, het niveauverschil duidelijk voelbaar was. Podiumpresence, licht en geluid gingen voor hem alleen maar bergop, met Lemuria overtuigend op kop. De show van Hell City vond hij persoonlijk een beetje te gemaakt, terwijl alles bij Lemuria perfect in elkaar vloeide en ze vooral plezier leken te maken met elkaar en met de enthousiaste massa. Bij The Difference was hij ten slotte aangenaam verrast door de interessante ritmische afwisseling die deze progband brengt. Artworklegende Kris Verwimp liet weten dat de eindbeslissing voor hem ook klaarhelder was. Dieper konden we hier niet op ingaan, want de man was plotseling verdwenen.

Publiekslieveling
Tot slot was ook GMM-huisfotografe Elsie Roymans van de partij om de metalbattle te keuren. Voor haar stonden de enthousiaste bands alle drie verdiend in de Metal Dome. Toch moest ze toegeven dat er technisch overduidelijk niveauverschillen waren en dat er een absolute publiekslieveling was. De reactie van de toeschouwers gaf dan ook de doorslag. Ze wist ons ook te vertellen dat ze alle zangstemmen wel kon smaken en dat ze de show van Lemuria fantastisch vond omdat alles zo goed in elkaar zat en de muzikanten perfect op elkaar zijn ingespeeld.

En de winnaar is...
De winnende band werd afgeroepen door dj Carl, die ondertussen zijn ultieme top 100 vol overgave aan het presenteren was. Op nummer 100 stond voor de nieuwsgierigen 'Future World' van Helloween. De grote bende Graspoppers was duidelijk tevreden met de gekozen winnaar en de bandleden kregen een oorverdovend applaus toen ze allemaal nog even on stage verschenen.

Op dit moment wordt het startschot van Graspop pas officieel gegeven met de Belgische symfonische blackmetalband Saille, die de metal dome zopas bestormd hebben. Frontman Dennie Grondelaers en co lieten weten dat ze het een machtig publiek vonden, dat groter en actiever was dan ze ooit hadden verwacht. Volgende week duikt het zestal in de studio voor hun tweede langspeler.

Saille