Graspop barst uit zijn voegen voor Rammstein

GMM
De Graspop Metal Meeting is uitverkocht! Of toch bijna. Alle combitickets zijn de deur uit, laat de organisatie weten. Dagtickets voor vrijdag waren eerder al uitverkocht, maar kaarten voor de resterende twee festivaldagen zijn nog beschikbaar.

Het was de voorbije dag over de koppen lopen op Graspop. De 'schuldige' is Rammstein, waarvoor veel mensen speciaal naar Dessel afzakken. De drukte zet de limieten van het terrein in de kijker: aan de ingang is het extra lang aanschuiven voor de metaaldetectoren en op het terrein blijken ook de toiletten bottlenecks. Zo lang als bij AC/DC enkele jaren geleden zijn de files aan de wc's gelukkig niet, en ook aan de podia is het niet onaangenaam druk. Dat is dan weer een voordeel aan bezoekers die alleen voor Rammstein komen: in de Marquee en de Metaldome raak je vaak nog helemaal vooraan als je wil.

Even snel over en weer naar de camping zit er niet in.
sam Even snel over en weer naar de camping zit er niet in.

Sfeer en dedication

De sfeer is uitstekend, met dank aan het zonnetje en de gevarieerde affiche. Het Belgische Evil Invaders speelt een thuismatch op een van de hoofdpodia, waarna ze zich ook doen opmerken tijdens de signeersessies. Een fan legt namelijk zijn jongeheer op tafel en krijgt er nog een handtekening op ook. Dedication!

In de Metaldome vindt dan een van de meest intrigerende optredens van het weekend plaats. De zangeres van het Portugese Sinistro zingt de ziel uit haar tengere lijf, dat ze helemaal in de strijd gooit voor haar performance. Bevend, wild gesticulerend en zelfs schijnbaar stuiptrekkend gaat ze op in haar doomy muziek, die bij ons letterlijk kippenvel tevoorschijn tovert. Alleen jammer dat de keyboards niet live zijn. De band kan rekenen op een dankbaar publiek, want tijdens de erg ingetogen passages is iedereen verbazingwekkend stil. Buiten die boer dan die om Slayer staat te roepen.

Sinistro
GMM2017 Robin Looy Sinistro

Veel variatie

De dag biedt verder veel afwisseling. Het Finse Battle Beast bouwt een aanstekelijk heavymetalfeestje en Sepultura beukt de wei plat met veel recent werk van 'Machine Messiah', een vet statement naar de broertjes Cavalera die morgen het twintig jaar oude 'Roots' van hun voormalige band integraal komen spelen. In de Marquee laten de geluidsmannen de brute en rauwe muziek van Decapitated (deathmetal) en Melechesh (black metal met Midden-Oosterse invloeden) uitstekend overkomen. Bij Prong in de Metaldome is dat minder het geval. Toch blijven afsluiters 'Who's fist is this anyway' en 'Snap your fingers, snap your neck' ook na meer dan twintig jaar nog publiekslievelingen.

Prong
Elsie Roymans Prong

Mark Jansen mocht met Mayan de Metaldome al openen en speelt nadien met Epica - de achtste keer al op GMM! - ook de wei voor het hoofdpodium plat. En daar hebben ze de promo van 'Jani Gaat' echt niet voor nodig. Tarja bedankt in de Marquee het publiek voor al die jaren steun, waarna Europe alle kelen openzet voor 'Rock The Night' en natuurlijk 'The Final Countdown'. Speciale vermelding nog voor Psychotic Waltz, dat er na al die jaren nog duidelijk veel in in heeft. "Goddamn, it's good to be here". Schitterend gespeeld ook. Mét live dwarsfluit!

Epica
Jens De Haes Epica

Twister Sister is toch terug

Dee Snider krijgt de lachers weer snel op zijn hand. Na enkele bijzonder succesvolle passages met Twisted Sister komt de zanger nu langs met zijn eigen band, waarmee hij opent met het sterke 'We Are the Ones'. Hij weet natuurlijk deksels goed dat het publiek vooral Twisted Sister-nummers wil horen, waardoor hij laat weten niet te zullen zeggen wanneer al dan niet een nieuwe song volgt. "Anders gaan jullie toch allemaal pissen."

Heerlijke vent, en hij amuseert zich zichtbaar wanneer hij de fans de 'rock' van 'I wanna rock' kan laten zingen met een deathmetalstem. "Happy deathmetal", grinnikt de publieksmenner eerste klas. Snider draagt de Soundgarden-cover 'Outshined' nog op aan de recent overleden Chris Cornell, en geeft aan dat hij liever eerbetonen zingt aan anderen in plaats van omgekeerd. "Ik verzorg me heel goed", laat hij weten. En dat hij er niet mee kon lachen toen zijn vrouw hem onlangs vroeg of hij begraven of gecremeerd wilde worden. Dee Snider, 62 jaar maar eeuwig jong.

Dee Snider
GMM2017 Rudy De Doncker Dee Snider
GMM

In de Marquee spelen de Brides of Lucifer hun tweede optreden van Graspop terwijl Emperor op Mainstage 2 de blackmetalklassieker 'Anthem to the Welkin at Dusk' loslaat. De klank is opvallend goed, maar de muziek is toch een onverwacht rauwe traktatie voor de fans van Rammstein die massaal een mooi plekje zoeken voor het (andere) hoofdpodium. De aankondiging van het laatste nummer kan dan ook op veel bijval rekenen. Emperor-frontman Ihsahn licht nog toe dat het gaat over vrijheid, en hij drukt de hoop uit dat we nog lang in vrijheid mogen genieten van festivals als deze. Niet meteen wat je zou verwachten met een titel als 'Opus a Satana'.

Brides of Lucifer
GMM2017 Tim Tronckoe Brides of Lucifer

Knallen met Rammstein

En dan is het tijd voor dé headliner van de Graspop Metal Meeting: Rammstein. "Geniet van de show en wees niet te hard bezig met het opnemen ervan", staan op de schermen vooraf. Dan verschijnt een aftelklok, waarna fans de laatste seconden luid scanderen.

Vuurwerk boven het podium geeft het startschot voor een daverend optreden waarbij geen valse noot te bespeuren valt. De gitarist en de bassist worden al spelend neergelaten uit de nok van het extra grote hoofdpodium op plateaus waarop ook zanger Till Lindeman even later de hoogte in gaat. De show is top: vlammenwerpers op de hoofden, vuurpijlen die naar de lichttoren schieten, een exploderend harnas, noem maar op. Al hoeft het niet altijd serieus te zijn, want de keyboardspeler - in glitterpak - krijgt extra beweging op zijn loopband.

Ondanks de vlammen duurt het een handvol nummers tot het publiek echt opgewarmd is. Maar met de komst van klassiekers 'Feuer Frei' en vooral 'Du Riechst so gut' gaat het dak eraf. 'Mijn Herz brennt', 'Links 2-3-4', 'Ich will', 'Du hast', 'Sonne', 'Engel': de ene klassieker na de andere dondert over de wei, waarna de die-hards in de Metaldome nog doorfeesten met dj's en coverbands Metal Attack en The Art of Pantera.

GMM
GMM
Gezellige drukte voor de Jupiler Stage
Steven Alen Gezellige drukte voor de Jupiler Stage
De foodtrucks zijn opnieuw een schot in de roos.
Steven Alen De foodtrucks zijn opnieuw een schot in de roos.