Geluidsnormen voor concerten, fuiven en festivals

BELGA
Er komen binnenkort geluidsnormen voor muziek op concerten, discotheken, fuiven en festivals. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) stelde daarover woensdag een voorstel voor aan de sector en de pers. De nieuwe normen zouden voor de zomer van kracht moeten worden.

Het voorstel van Schauvliege werkt met drie categorieën. De eerste categorie zal het muziekvolume moeten beperken tot 90 decibel (dB), de tweede tot 95 dB en de derde tot 100 dB. Hoe hoger de categorie, hoe hoger de flankerende maatregelen die de uitbater moet nemen om de concertganger te beschermen tegen de luide muziek.

"De café-uitbaters, concert- en festivalorganisatoren zullen zelf kunnen kiezen in welke categorie ze zitten", legt Schauvliege uit. Maar wie zichzelf tot categorie twee rekent, moet onder meer het publiek informeren over de gevolgen van gehoorschade, al dan niet tegen betaling oordopjes ter beschikking stellen en een grondplan opmaken.

Categorie 3: verplicht gratis oordopjes
Bij categorie drie zijn de maatregelen nog strenger: de organisator moet daar onder andere verplicht gratis oordopjes aanbieden, een grondplan en een geluidsplan opstellen en het geluidsniveau moet visueel duidelijk zijn voor de muziekfans.
 
Overtredingen zullen administratief of strafrechtelijk vervolgd worden. Handhaving gebeurt door de lokale overheid en Schauvliege pleit in dat opzicht voor een meting van het geluidsniveau gedurende een kwartier.
 
Het voorstel is het resultaat van een jaar overleg met betrokken actoren als geluidstechnici, oorspecialisten, discotheken en concertorganisatoren. Schauvliege legde haar plannen woensdag voor aan de sector. Die reageerde gematigd positief. Schauvliege wil dat de normen nog voor de zomer van kracht worden. (belga/mvdb)