Geen subsidies voor Sfinksfestival

alex vanhee
Sfinks Mixed, het wereldmuziekfestival in Boechout, grijpt ook dit jaar naast subsidies. Het festival moet nu keuzes maken: commerciëler worden of andere geldschieters zoeken. Dat schrijft de krant De Standaard.

Sfinks, dat al sinds 1976 bestaat, kan dit jaar nog een nieuwe aanvraag doen voor subsidies, maar daarover is pas duidelijkheid in juni. Tegen dan moet het programma al op poten staan. Het festival vindt dit jaar plaats op 26, 27 en 28 juli.

Ook vorig jaar kreeg Sfinks een negatief advies over subsidies. De redenering klinkt - aldus organisator Patrick De Groote - weer dat het festival artistiek goed bezig is, maar commercieel meer potentieel heeft. Sfinks krijgt bijvoorbeeld te horen dat "te weinig mensen tickets betalen". Kinderen onder de 14 mogen er gratis binnen en de buurtbewoners krijgen op vrijdag ook een gratis kaart.

Het festival moet nu kiezen: een commerciëlere affiche opstellen of geldschieters zoeken. "We staan hoe dan ook op een kruispunt", zegt De Groote nog in de krant. "Op dit moment weet ik niet hoe dit festival er straks zal uitzien."