Festivals dijken afvalberg in met wegwerptenten van karton

De kartonnen tent kan tegen wat regen en zou het vier dagen en nachten moeten uithouden.
KarTent De kartonnen tent kan tegen wat regen en zou het vier dagen en nachten moeten uithouden.
Na meerdaagse zomerfestivals blijft naar schatting één op de vier tenten gewoon staan op de festivalcamping. Festivalgangers zijn te moe om hun tent nog op te breken en dat zorgt telkens voor een enorme afvalberg. De impact op het milieu is nefast, en precies daarom ontwierpen enkele Nederlandse studenten wat ze "de Ferrari onder de kartonnen dozen" noemen: kartonnen wegwerptenten die recycleerbaar en waterdicht zijn. Enkele Nederlandse en Belgische festivals zijn op de KarTent gesprongen. Na de werptent is er nu dus ook de wegwerptent.

De tent kan volledig gerecycleerd worden. Na het festival kan de tent-voor-enkele-nachten met het oud papier mee, zodat het materiaal opnieuw kan worden gebruikt om wc-papier, schoolboeken of schoenendozen van te maken.

Sponsoring
De tent is ook bestand tegen wat regen, en zou het makkelijk vier dagen moeten uithouden. Bovendien, zo maken de bedenkers zich sterk, kunnen de tenten bedrukt worden door sponsors en festivalorganisaties. Zo kunnen festivalgangers goedkoper in een gesponsorde tent slapen.

Na een proef op enkele kleinere festivals vorig jaar, zien de Nederlanders het nu grootser. Zij proberen momenteel zoveel mogelijk Europese festivals te overtuigen van het concept. In Nederland zijn onder meer het Best Kept Secret Festival, Bospop, Promised Land en City of Dance gewonnen voor de KarTent.

Daydream, Sunrise, Groezrock
In ons land zullen Daydream Festival, Sunrise Festival en Groezrock de mogelijkheid dit jaar aanbieden. "In het begin waren we toch wat terughoudend, want karton is toch maar karton", zegt Hans Maes van Groezrock aan VRT Nieuws. "Maar nadat ze ons een aantal dingen hadden verzekerd en hadden gezegd dat ze verschillende mogelijkheden willen aanbieden, zijn we toch overtuigd geraakt."

"Iedereen heeft wel nog steeds de keuze. Zo kunnen festivalgangers hun eigen tent meebrengen of een KarTent (zo'n kartonnen tent, nvdr.) op voorhand reserveren", benadrukt hij.

Als je een tent bestelt, brengt KarTent die naar het festival. De tent is geschikt voor 2 personen, en biedt ook opbergplaats voor je spullen. Meer info vind je hier.

KarTentReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.