Festivalgangers screenen zoals op Tomorrowland mag, maar heeft weinig zin

In 2017 ontstond er heel wat heisa nadat de politie bezoekers van Tomorrowland had gescreend waarop sommige festivalgangers de toegang werd geweigerd.
Joel Hoylaerts / Photo News In 2017 ontstond er heel wat heisa nadat de politie bezoekers van Tomorrowland had gescreend waarop sommige festivalgangers de toegang werd geweigerd.
Het is nog altijd wettelijk mogelijk om bezoekers van festivals te screenen in de politiedatabank, maar volgens het Comité P leiden die screenings niet noodzakelijk tot minder incidenten. Dat bericht De Tijd.

In 2017 ontstond er heel wat heisa nadat de politie bezoekers van Tomorrowland had gescreend waarop sommige festivalgangers de toegang werd geweigerd. Begin 2018 verspreidde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een rondzendbrief met regels om alle medewerkers van festivals te screenen. Jambon liet verstaan dat er geen screenings van bezoekers meer zouden gebeuren, maar dat ze wel strenger gefouilleerd zouden worden aan de ingang.

In een nieuw rapport van politiewaakhond Comité P staat nu dat screenen van festivalgangers nog altijd mogelijk is. In tegenstelling tot wat destijds in de pers is verschenen, heeft de rondzendbrief van Jambon niet geleid tot een verbod.

Nut? 

Comité P trekt in het rapport van het nut van die screenings in twijfel. Het keek naar het aantal incidenten die in 2017 en 2018 op Tomorrowland plaatsvonden en besluit dat er in 2018 niet significant meer problemen waren dan in 2017, toen de festivalgangers wel werden gescreend. De screenings leiden er niet toe dat voor het festival minder politiemensen nodig waren, wat in 2017 als argument werd aangehaald.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.