Extra veiligheidsmaatregelen op festivalweide in Werchter

EPA
Bij de komende festivals in Werchter zijn geen niet-drinkbare vloeistoffen en gels in verpakkingen groter dan 100 ml toegelaten. Voor wie dergelijke producten meebrengt in kleinere verpakkingen geldt een maximale hoeveelheid van 1 liter. Het is een van de maatregelen die de festivalorganisatoren nemen naar aanleiding van de recente aanslagen. Het eerste topevent in Werchter is het concert van AC/DC op maandag 16 mei.

Concertgangers zullen aan de ingang van de festivalweide streng gecontroleerd worden en onder meer door een metaaldetectiepoort moeten stappen. Alvorens men door de detector stapt moet men niet-drinkbare vloeistoffen, gsm of smartphone, elektronische apparatuur, kleine fototoestellen en een sleutelbos in een aparte plastic zak steken voor een visuele controle. Juwelen, horloges, een broeksriem, klein geld en schoenen mag men bij zich houden. De metaaldetector is zodanig afgesteld dat het alarm voor deze spullen niet afgaat.

Burgemeester Dirk Claes (CD&V) van Rotselaar roept de festivalgangers op om de richtlijnen goed op te volgen en vooral enkel mee te brengen wat toegelaten is. "In dat geval zal de controle zeer vlot verlopen. We raden fans van AC/DC ook aan om voor 19 uur aanwezig te zijn op de festivalweide. Het concert van de groep start om 21 uur, maar de deuren gaan al om 14 uur open", aldus Claes.

Voorts zal zowel op en rond de festivalweide meer politie aanwezig zijn en worden er ook meer private bewakingsagenten ingezet. Ook aan de ingang van de campings zullen bewakingsagenten worden geposteerd die de rugzakken zullen kunnen controleren. De campings worden ook voorzien van camerabewaking. "Naast de festivalmedewerkers hebben we bovendien dit jaar ook de medewerkers van de campings gescreend op eerdere veroordelingen", aldus Dirk Claes. 

Woordvoerder van de federale politie Peter De Waele denkt dat de politie in samenwerking met de festivalorganisatoren een compromis moet zoeken tussen veiligheid en vlotheid: "Niveau 3 is geen normaal niveau, dus we moeten waakzaam blijven maar we moeten zeker niet paranoïde worden", klinkt het.

We moeten waakzaam blijven maar we moeten zeker niet paranoïde worden

Peter De Waele
Photo News