Driekwart festivalgangers draagt uitwerpselbacteriën op de handen

 De bacteriën verspreiden zich mogelijk via weilanden waarop dieren uitwerpselen hebben achtergelaten en via dierlijk bemest gras, waar mensen op zitten.
EPA De bacteriën verspreiden zich mogelijk via weilanden waarop dieren uitwerpselen hebben achtergelaten en via dierlijk bemest gras, waar mensen op zitten.
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht adviseren festivalgangers om niet alleen gehoorbescherming mee te nemen, maar ook een ontsmettingsmiddel voor de handen. Volgens de onderzoekers zitten er bij driekwart van de bezoekers uitwerpselbacteriën (Enterobacteriaceae) op hun handen.

De universiteit baseert zich op een onderzoek onder 450 bezoekers van de Zwarte Cross in de Achterhoek (Oost-Geerle) vorige maand. De bacteriën verspreiden zich mogelijk via weilanden waarop dieren uitwerpselen hebben achtergelaten en via dierlijk bemest gras, waar mensen op zitten. Ook kunnen bezoekers de uitwerpselbacterie op hun handen krijgen na een toiletbezoek of via contact met andere festivalgangers.

Volgens de onderzoekers zijn infecties via de handen in te dammen door voor het eten en na toiletbezoek de handen zorgvuldig te reinigen met zeep en daarna afdrogen met papieren handdoekjes. "De organisatie van grote festivals zou het festivalterrein daarvoor van voldoende, goed uitgeruste, handwaspunten moeten voorzien", aldus de universiteit.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Sierens

  Misschien kunnen ze de wet eens aanpassen zodat de muziek iets stiller wordt gezet zodat er geen gehoorbescherming nodig is. Dat zal de overlast ook beperken.

 • Fred De Meulemeester

  Dit is dus niks nieuws en heeft dus al altijd bestaan maar ineens gaan ze het benoemen en de grootste achterlijken gaan er ineens probleem van maken gewoon omdat het gezegd is geweest!In al die jaren geen zieken of doden maar wacht nu eens af hahaha

 • Cor Dierckx

  Dat verdrijft de geur van drugs!

 • Sandra Peeters

  Als je de ticketprijzen ziet van festivals tegenwoordig begrijp ik niet waarom daar geen sanitaire containers staan met normale Engelse toiletten en lavabo's ipv die vieze dixies. Kan je gewoon doortrekken en achteraf de handen wassen. Desnoods nog een douchecontainer.

 • Tina Colpaert

  Wat zou je willen met zoveel mensen samen en meestal vuile wc s en sommigen die het niet nodig vinden handen te wassen