Dalai Lama spreekt verdict over IS uit op Glastonbury: "Ondenkbare wreedheden"

AP
"Religies moeten de boodschap van liefde en verdraagzaamheid uitdragen. Nu worden ze door sommigen gebruikt om verdeeldheid te zaaien", zo sprak de Dalai Lama vandaag in Glastonbury. Duizenden festivalgangers woonden de toespraak van de religieuze leider bij. Daarin verwees hij naar de recente wreedheden aangericht door IS.

De Dalai Lama kwam in gietende regen aan op het festival in Glastonbury. Als speciale gast stond hij daar een menigte feestvierders te woord op het podium van de Peace Village. De verbannen Tibetaanse leider begon zijn toespraak met een vrolijke noot: "Ik zie jong en oud, allemaal vol vreugde. Geniet van het plezier hier", juichte de 80-jarige man het publiek toe.

"Maar vergeet niet dat in sommige delen van de wereld, zoals in Syrië, Irak en Nigeria, op dit eigenste moment mensen wreedheden verrichten tegen de mensheid. Onvoorstelbaar", zo vervolgde hij zijn speech. De spirituele leider vindt het vreselijk dat die mensen dat doen in de naam van hun geloof. "Een religieuze overtuiging hebben is goed, maar sommigen misbruiken dat. Zij hebben geen morele principes". Het was duidelijk dat de Dalai Lama daarmee verwees naar IS en andere terreurgroepen.

Na zijn toespraak kreeg hij een taart uit handen van de Amerikaanse zangeres Patti Smith, terwijl het publiek luid zong voor zijn 80ste verjaardag, die enkele dagen geleden plaatsvond.

REUTERS
Dalai Lama naast de Amerikaanse zangeres Patti Smith op Glastonbury.
AP Dalai Lama naast de Amerikaanse zangeres Patti Smith op Glastonbury.