Bestuurder die inreed op festivalgangers Pinkpop opgepakt, drie zwaargewonden in "zeer kritieke toestand"

Een wit busje reed vannacht rond 4 uur vier voetgangers aan op de Mensheggerweg in het Nederlandse Landgraaf. Een man van 35 overleefde de aanrijding niet, drie anderen verkeren in kritieke toestand. Het viertal had het driedaagse popfestival Pinkpop bezocht.
ANP Een wit busje reed vannacht rond 4 uur vier voetgangers aan op de Mensheggerweg in het Nederlandse Landgraaf. Een man van 35 overleefde de aanrijding niet, drie anderen verkeren in kritieke toestand. Het viertal had het driedaagse popfestival Pinkpop bezocht.
Rond vier uur deze nacht heeft een busje vier voetgangers in het Nederlandse Landgraaf aangereden. De voetgangers waren bezoekers van het muziekfestival Pinkpop. Een man kwam bij de aanrijding om het leven, drie anderen raakten levensgevaarlijk gewond. De bestuurder van het busje pleegde vluchtmisdrijf, waarna een grote klopjacht volgde. Tegen de middag meldde de politie de aanhouding van de bestuurder. De man belde uiteindelijk zelf naar de politie om zich aan te geven.

Het ongeluk gebeurde op de Mensheggerweg in Landgraaf, in de buurt van Camping B van muziekfestival Pinkpop, dat afgelopen weekend in het dorp plaatsvond. Iets na 5.30 uur vanmorgen liet de politie van Limburg weten dat bij de aanrijding een persoon is overleden en drie anderen zwaargewond zijn geraakt. 

Volgens de politie wandelden de mensen op straat toen ze werden aangereden door het busje. Er werd een traumahelikopter ingezet om de slachtoffers naar het ziekenhuis te vervoeren. Hun families zijn in kennis gesteld. De overleden persoon is een 35-jarige man uit het nabijgelegen Heerlen. De drie zwaargewonden verkeren in "zeer kritieke toestand". Het gaat om een 30-jarige man uit Landgraaf, een 26-jarige man uit Heerlen en een 23-jarige vrouw uit Heerlen.

Veel feestvierders hebben het ongeval zien gebeuren. Slachtofferhulp is ingeschakeld, meldt de brandweer. Enkele Pinkpopgangers verbazen zich erover dat op de plek waar het ongeluk gebeurde, geen verkeersremmende maatregelen zouden zijn genomen. Op veel andere plaatsen was dat wel zo. Volgens de politie waren zulke maatregelen bij de uitgang van de camping er wel, maar waren ze enkele uren voor de aanrijding opgeheven.

REUTERS

Bus gevonden, verdachte opgepakt

De bestuurder van de witte bus reed na de aanrijding door, waarop de Nederlandse politie een grootschalige klopjacht op poten zette. Daarbij werd een politiehelikopter ingezet en ook de Belgische en de Duitse politie zochten mee. Dirk Claes, korpschef politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst bevestigde dit op Radio 1. "Wij hebben vannacht een oproep gekregen mee uit te kijken naar het bestelbusje." Om de bestelbus en de bestuurder zo snel mogelijk te vinden, werd ook een Burgernet-bericht uitgestuurd. 

Het witte busje werd uiteindelijk rond de middag gevonden in de gemeente Heerlen. De Opel is inmiddels weggesleept en de politie voert er een technisch en tactisch onderzoek in uit. 

Ook is er een verdachte gearresteerd. Het gaat om een 34-jarige man uit Heerlen. De politie gaat ervan uit dat het om de chauffeur van de bus gaat. De man belde deze ochtend zelf de politie en kon in Amsterdam opgepakt worden. Hij wordt overgebracht naar Limburg. Wat de verdachte in Amsterdam deed, weet het parket niet.

REUTERS

Onderzoek of het gaat om ongeluk of opzet

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken nog of het gaat om een ongeluk of om opzet. Het parket sluit een aanslag niet uit en noemt het een van de onderzochte scenario's. "Mogelijke motieven moeten na verhoor duidelijk worden", aldus officier van justitie Daniële Weymar, die het onderzoek leidt.

Omdat de man nog niet gehoord is, kan de politie niet zeggen of hij alcohol gedronken had. Ze onderzoeken de zaak met twintig rechercheurs. Het onderzoek op de Mensheggerweg zelf is intussen afgerond en de weg is weer vrijgegeven. 

Op het moment van het incident liepen er veel mensen op de Mensheggerweg.
Infografieken Nederland Op het moment van het incident liepen er veel mensen op de Mensheggerweg.

Vader verdachte: "Het moet een ongeluk geweest zijn"

De vader van de 34-jarige man uit Heerlen die vanochtend inreed op een groep Pinkpopgangers meent dat het om een ongeluk gaat. "Mijn zoon werkt in Amsterdam", zegt de man aan De Telegraaf. "Hij ging vanmorgen heel vroeg een collega halen. Toen moet het gebeurd zijn."

"Mijn zoon werkt als podiumbouwer", zegt de vader nog. "Dat doet hij in Amsterdam. Nee, hij gebruikt geen drank of drugs. Er is niets ongewoons aan hem. Hij moet in paniek zijn geweest toen hij er vandoor ging. Het was een ongeluk, iets anders kan ik niet bedenken."

De vader heeft nog niet met zijn zoon gesproken. "Ik weet niets, ik wacht op bericht van de politie. Er zou snel nieuws komen. Ik weet alleen dat hij zich zelf bij de politie in Amsterdam gemeld heeft."

"Gewoon verschrikkelijk"

De organisatie van het festival is enorm aangeslagen. "De organisatie van Pinkpop is diep geschokt en leeft mee met de slachtoffers en familie", klinkt het in een reactie op de Facebookpagina. Burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf is deze ochtend op de plek geweest van het drama. Vlecken heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers, zei hij op NPO Radio 1.

Op een persbijeenkomst in Landgraaf hebben politie, het OM en de organisatie nogmaals hun medeleven betuigd. "We zijn hier allemaal zeer aangeslagen, het is gewoon verschrikkelijk", zei burgemeester Raymond Vlecken. Jan Smeets, sinds jaar en dag organisator van Pinkpop is "onvoorstelbaar geschrokken". "Dit is de eerste keer dat Pinkpop een dode heeft te betreuren. Na drie dagen feest eindigt het zo abrupt", zuchtte een zichtbaar geëmotioneerde Smeets.

Pinkpop gaat samen met politie, gemeente en andere betrokkenen evalueren welke maatregelen in de toekomst nodig zijn om herhaling van dit soort incidenten te voorkomen. De gemeente Landgraaf heeft een noodnummer (0251-260960) ingesteld voor mensen die vragen hebben. 

ANP
Geschrokken bezoekers van Pinkpop verlaten zwijgzaam en in lange rijen het terrein van camping B. Sommigen zeggen te zijn wakker geworden van het lawaai van een traumahelikopter, anderen hadden niet direct iets gemerkt.
REUTERS Geschrokken bezoekers van Pinkpop verlaten zwijgzaam en in lange rijen het terrein van camping B. Sommigen zeggen te zijn wakker geworden van het lawaai van een traumahelikopter, anderen hadden niet direct iets gemerkt.
REUTERS
ANP
REUTERS
REUTERS60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sona De Vriendt

  Volgens de Nederlandse pers zat het groepje in het donker midden de baan. In dondere kledij. Chauffeur is een Nederlander.

 • Bernaerts Diane

  Spijtig ongeluk, Sofia? Het ongeluk was spijtig, het vluchtmisdrijf was opzettelijk, en dat maakt het moord! Maar wat de godsdienst of nationaliteit van deze (Nederlandse) dader hiermee te maken hebben, is mij wel een raadsel. Hier in België worden we bijna dagelijks geconfronteerd met vluchtmisdrijven: vragen we ons hier ooit af welke nationaliteit of godsdienst de dader had?

 • Sofia Klaar

  Lezen jullie wel het artikel?? Vader zegt: mijn zoon werkt al podiumbouwer. Een spijtige ongeluk. Sterkte voor de familie!

 • godelieve rigo

  Sterkte aan de familie van dodelijk slachtoffer en een spoedig herstel voor

 • Johan Picavet

  “Terror aanslag niet uitgesloten” dat betekend dat of: - de vermoedelijke dader er een niet zo Christelijke overtuiging er op nahoudt.- het waarschijnlijk een psychisch gestoorde persoon is, - of beiden.