Belgen boven op geslaagde eerste dag Jazz Middelheim

In het Antwerpse Park Den Brandt is gisteren de 34ste editie van Jazz Middelheim afgetrapt. Met het Brussels Jazz Orchestra en TaxiWars waren de grootste namen Belgisch, maar zij bewezen moeiteloos naast de internationale toppers van de komende dagen te kunnen staan. Dat bij de laatste concerten iedereen omwille van de overvloedige regen de tent in moest in plaats van rustig buiten te kunnen blijven zitten, droeg eigenlijk alleen maar bij aan de beleving.

Het bleef gisteren onverwacht lang droog rond Kasteel Den Brandt en het grootste deel van de middag was het zelfs bakken en braden geblazen. Wie uit angst voor het onweer was thuisgebleven, had dus ongelijk. Meer dan een stormloop op de concerttenten leverde het onweer uiteindelijk ook niet op.

Op het hoofdpodium was intussen het Brussels Jazz Orchestra aan het spelen. De big band deed dat met de Canadese (gelegenheids)bandleider Darcy James Argue, een van de grotere namen in het genre. Het publiek kon het project duidelijk smaken, te merken aan de staande ovatie die na afloop volgde.

Van neerzitten was bij TaxiWars al helemaal geen sprake meer. Nu festivalpeter Toots Thielemans gestopt is met optreden kiest Jazz Middelheim voor een nieuwe en vernieuwende generatie Belgen en het ensemble van dEUS-frontman Tom Barman met jazz-rastalenten Robin Verheyen (sax), Nic Thys (bas) en Antoine Pierre (drum) past zeker in dat plaatje. De energieke inbreng van Barman zorgt bij momenten voor haast evenveel rock- en rapinvloeden als er jazz te horen valt, maar dat bracht donderdag alleen maar meer beweging in het weliswaar ook wat jongere publiek.

Jazz Middelheim gaat nog tot zondag door. De komende dagen staan onder meer Archie Shepp, Dr. John, Bill Frisell en 'artist in residence' Jason Moran op de affice.